Novo Sarajevo
22

Afan Kalamujić: Smanjio bih broj zaposlenih u općinskoj administraciji ako bi to bilo u korist građana

B. R.
Afan Kalamujić, kandidat za načelnika Novog Sarajeva
Afan Kalamujić, kandidat za načelnika Novog Sarajeva
Afan Kalamujić je kandidat stranke Za nove generacije (ZNG) za načelnika Novog Sarajeva, a u ovu izbornu utrku je ušao kao ministar finansija Kantona Sarajevo.

Prije političkog angažmana je radio u privatnom sektoru. Naime, kao ekonomista, koji je titulu doktora nauka stekao na prestižnom britanskom Univerzitetu Buckingham, karijeru je započeo u jednoj privatnoj kompaniji, i to na poziciji izvršnog direktora. Stekao je bogato iskustvo, radeći na poslovima međunarodne trgovine, finansija, prodaje te planiranja i upravljanja.

Kalamujić je radio i na izradi strategija i programa ekonomskih reformi za različite nivoe vlasti, autor je knjige o upravljanju bh. vanjskom politikom te je jedan od osnivača i član regionalne inicijative za razvoj privatnih kompanija na Zapadnom Balkanu.

U kandidaturi za načelnika je dobio podršku Platforme za progres (PzP), a protukandidati su mu Benjamina Karić (SDP, NiP, NS), Muamer Bandić (SBiH, SDA, DF) i Nedžad Koldžo (Naprijed).

U intervjuu za Klix.ba je govorio o tome zašto se kandidovao za načelnika, koja tri projekta će mu biti u fokusu, da li bi smanjio broj zaposlenih u općinskoj administraciji, gdje postoje mogućnosti za uštede u općinskom budžetu, šta namjerava uraditi za privlačenje investicija i da li bi kao načelnik dopustio izgradnju visokih zgrada na području Novog Sarajeva.

Trenutno ste ministar finansija, što znači da bi izborom vas za načelnika prestali biti ministar. Zašto ste se odlučili na taj korak?

Čitav svoj život sam proveo u Sarajevu, gradu gdje sam rođen i za koji sam istinski vezan. Najveći dio tog vremena sam proveo u Novom Sarajevu i osjećam duboku povezanost s našom zajednicom.

Kao doktor ekonomskih nauka i poslovan čovjek, osjećam da je važan moj doprinos razvoju naše općine. Zasnovao sam svoju porodicu ovdje i želim doprinijeti stvaranju čiste, bolje organizirane i moderne općine, gdje je ugodan život standard, a ne privilegija.

Uvijek sam bio veliki operativac te volim rad sa ljudima. Shodno tome, lokalni nivo vlasti me privukao kao mjesto koje nosi dosta neposredne saradnje s građanima i građankama te mnogo operativnih zadataka, gdje se brže vide rezultati rada.

Moja vizija je unaprijediti našu općinu, učiniti je modernom i funkcionalnom, tako da svi građani mogu uživati u kvalitetnom životu. Zajedno možemo graditi bolju budućnost za Novo Sarajevo.

Koja tri projekta planirate provesti, a za koja smatrate da će se njima poboljšati kvalitet svih građana Novog Sarajeva?

Nakon brojnih razgovora s komšijama, poslovnom zajednicom te svima koji žive ili borave u Novom Sarajevu, kreirao sam program kojim bih riješio većinu ili barem dosta problema koje svi oni imaju. Ono što bih izdvojio kao tri važna projekta su:

  • Rješavanje aktivnog saobraćaja i saobraćaja u mirovanju. To bih uradio izgradnjom podzemnih garaža u Hrasnom (Loris 1), Kovačićima, u ulici Azize Šaćirbegović i ulici Envera Šehovića te s druge strane planiram pokrenuti procese za izgradnju ceste na Južnoj longitudinali, dijelu Sjeverne longitudinale te ceste od Fabrike duhana do Hotela Grand.
  • Digitalizacija općinskih usluga i servisa te pametna infrastruktura. U prvoj fazi omogućit ćemo izdavanje dokumenata poput rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu dok će se u narednim fazama uslugama obuhvatiti i građevinske dozvole i drugi dokumenti. Uvest ćemo digitalne forume za građane kako bi mogli iznositi svoje primjedbe i pratiti rješavanje prijava.

Po pitanju pametne infrastrukture uradio bih sljedeće:

Postavljanje 500 pametnih LED svjetiljki, kojima se potrošnja energije smanjuje za 60 posto;

Implementacija aplikacije za pametno parkiranje, kojom se u realnom vremenu omogućava lak pronalazak i naplata parkinga. Instalacija Wi-Fi pristupnih tačaka na ključnim javnim lokacijama, uključujući parkove i glavne ulice;

Pokrivanje cijele općine rasvjetom i videonadzorom, s naglaskom na lokacije koje su trenutno slabo pokrivene te raskrsnice s visokim brojem saobraćajnih nesreća.

  • Poboljšanje kvaliteta života za sve, što bi značilo:

Podršku centrima za zdravo starenje, uz proširenje njihovog broja, s organiziranjem besplatnih izleta i kulturnih sadržaja za penzionere;

Besplatan program fitnessa na otvorenom i centre za zdrav život, uz besplatne programe za sve;

Subvencioniranje članarina za sportske škole i kulturno-umjetnička društva za djecu i mlade kako bismo promicali zdrave navike;

Izgradnja južne tribine i obnova fasade sjeverne tribine stadiona Grbavica;

Povezivanje Centra za mlade Grbavica s institucijama kulture Kantona Sarajevo, uz mogućnost stacioniranja MESS-a u te prostore;

Rekonstrukcija i izgradnja dječjih igrališta prema najvišim standardima te obnova zapuštenih sportskih terena;

Izgradnja vrtića na Grbavici i Velešićima, osnovne škole na Pofalićima, rekonstrukcija igrališta Srednje strukovne škole i Centra "Vladimir Nazor".

Ako bi za to postojala mogućnost, da li biste smanjili broj zaposlenih u administraciji Općine Novo Sarajevo ako bi to značilo poboljšanje usluga građanima?

Svakako, sve što vodi unapređenju usluga i zadovoljstva građana i građanki bi bilo prioritet. S druge strane, prvo bih izvršio detaljnu analizu procesa u Općini Novo Sarajevo.

U prvoj fazi nakon preuzimanja mandata, planiram izvršiti temeljitu kontrolu stanja u organizaciji procesa i projekata unutar Općine. Ovom kontrolom obuhvatit ću intenzivne razgovore s internom i eksternom revizijom, pravobraniocem, budžetskom inspekcijom te najboljim stručnjacima za upravljanje ljudskim resursima.

Na osnovu rezultata ove analize, poduzeo bih adekvatne korake u smjeru digitalizacije javne uprave te edukacije službenika. Na osnovu programa rada postavit ću jasne ciljeve i rokove te pomno pratiti njihovo ostvarivanje.

Gdje postoje mogućnosti za uštede u općinskom budžetu?

Budžet Općine Novo Sarajevo je u prethodnom periodu bilježio suficite te nedovoljno izvršavanje samog budžeta. S obzirom na navedeno, radije bih se fokusirao na stavljanje navedenog novca u službu građana, koji ga na kraju i uplaćuju u budžet.

Prvenstveno bih odredio značajniju jednokratnu podršku našim penzionerima u visini od 1.000 KM jer mnogi penzioneri u Novom Sarajevu imaju minimalnu penziju. Dao bih veću podršku porodiljama do bih našim borcima i njihovim porodicama subvencionirao članarine u sportskim klubovima i kulturnim društvima.

Općina Novo Sarajevo trenutno nema potrebe za uštedama, već da navedena sredstva ciljano raspodjeli građanima i građankama.

Šta planirate uraditi za privlačenje investicija?

S obzirom na to da dolazim iz realnog sektora, područje privrede će biti jedan od mojih fokusa. Za početak, planiram ukidanje komunalne takse. Općina Novo Sarajevo od ove takse ima prihod od milion KM, što nije značajno u odnosu na ostatak budžeta od 49,97 miliona KM.

Druga važna mjera je usvajanje digitalnog sistema, kojim se omogućava registracija pravnih lica i obrta u roku od 48 sati, uz smanjenje potrebne dokumentacije za 50 posto. Isto je već implementirano u općinama Travnik i Ljubuški te ne vidim razlog da i mi ne možemo uraditi isto.

Osim toga, planiram razvoj digitalnih vodiča i alata za nove poduzetnike, kojima će im se pomoći da se lakše snađu u pravnim, poreznim i finansijskim aspektima poslovanja te organizaciju kvartalnih seminara i radionica za nove poduzetnike, pružajući im priliku za umrežavanje (networking) i mentorstvo iskusnih biznismena.

Ovim bi općina Novo Sarajevo postala magnet za digitalne nomade, male obrte i inovativne projekte, ali i veće kompanije. Uz planirani centar za razvoj i poduzetništvo, imali bismo čitav proces zaokružen unutar općine.

Da li biste dopustili izgradnju visokih zgrada, nebodera na području Novog Sarajeva?

Neboderi kao oblici urbane gradnje već postoje u značajnom obimu na području naše općine. U tom pogledu postoje dvije dimenzije. Izgradnja novih građevina na području ruševnih i zapuštenih područja, uz izgradnju potrebne infrastrukture (puteva, igrališta, parkinga/garaža i drugog) nije problematično. Međutim, izgradnja visokih zgrada u već planski izgrađenim naseljima, gdje se ozbiljno narušava kvalitet života tih ljudi kao i potencijalnih novih stanara, po meni je nedopustivo.