Banja Luka
0

Ako SNSD ne stoji iza protesta u Banjoj Luci, zašto nagovaraju opoziciju da im pravi društvo

D. Be.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Protestni skup koji je za srijedu zakazan na banjalučkom centralnom trgu polako prerasta u ono što zapravo i jeste - politički i predizborni, a ne "narodni" kako je u startu predstavljen.

Tome svjedoči ekspresna reakcija vrha SNSD-a koji je objeručke podržao ideju Boračke organizacije RS-a (BORS) o organizaciji velikog skupa u Banjoj Luci povodom posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a.

Nakon toga krenula je haranga vladajuće koalicije prema opoziciji kako bi i oni pod pritiskom pristali biti dio folklora koji se planira, a sve s ciljem "srpskog jedinstva u BiH" i slanja žestoke poruke međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku.

"Politički razjedinjene stavove sa vladajućom koalicijom, SDS i PDP stavljaju ispred nacionalnih interesa Republike Srpske, pa i dalje optužuju SNSD da stoji iza skupa", navodi se u prilogu Dnevnika RTRS-a, javnom servisu bliskom vladajućem režimu.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je pozvao opozicione stranke u RS-u da još jednom razmotre svoje trenutno mišljenje o skupu pod nazivom "Sloboda" i da se ipak pojave.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je također "zakukao" jer SDS i PDP ne planiraju dati podršku skupu iza kojeg očito, prikriveno, stoji Milorad Dodik.

Kovačević je rekao da predstavnici opozicije "nikada nemaju vremena kada treba da se zaštiti Republika Srpska i podrže ljudi u RS-u koji žele da se bore za svoju RS, ali da uvijek imaju vremena da sjednu sa onima koji poništavaju sve što RS-u po Ustavu i Dejtonu pripada".

Entitetski premijer Radovan Višković (SNSD) kaže da "PDP i SDS trebaju objasniti građanima zbog koga ne smiju prisustvovati skupu Sloboda".

S druge strane, iz SDS-a i PDP-a jasne poruke da ne žele učestvovati na stranačkom skupu vladajuće koalicije koja želi žrtvovati narod zbog ličnih interesa i pogubne politike.

Kao što se i očekivalo, Dodik je nakon gubitka dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini RS-a i odluke Christiana Schmidta o korištenju bonskih ovlasti prešao na nove metode, pa je sada u javnosti prisutna priča o navodnom planu njegove otmice u režiji stranih službi, a sve će biti dobro zapapreno velikim protestima u Banjoj Luci gdje se očekuje da narod, odnosno stranački simpatizeri i boračke organizacije pod kontrolom vlasti, pokažu veliku podršku opasnoj politici koju vodi prvi čovjek s američke i britanske crne liste.