Na prvoj sjednici
7

Alma Čolo iz SDA izabrana za predsjedavajuću radne grupe za izmjenu Izbornog zakona

B. R.
Alma Čolo (Foto: H. M./Klix.ba)
Alma Čolo (Foto: H. M./Klix.ba)
Za predsjedavajuću Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona izabrana je državna parlamentarka Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo, a izabrana su i dva zamjenika predsjedavajuće.

Za prvog zamjenika je izabran državni parlamentarac Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bariša Čolak, a za drugog zamjenika je izabran državni parlamentarac Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sredoje Nović, saopćili su iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, na današnjoj prvoj sjednici ove radne grupe razgovaralo se o metodologiji rada novoformiranog tijela, pri čemu je zaključeno da će u narednom periodu grupa raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva, te da u ovom trenutku ne bi trebali proširivati svoj mandat.

Kako je dogovoreno, sjednice Interresorne radne grupe bi se trebale održavati svake srijede, a do naredne sjednice Sekretarijat Parlamenta Bosne i Hercegovine zadužen je da pripremi materijale koji se tiču izbornog zakonodavstva.

Osim spomenutih, članovi ove grupe su parlamentarci Borjana Krišto iz HDZ-a, Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte (DF), Damir Arnaut iz Naše stranke (NS), Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP), Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije (SDP), Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske (US) i Munib Jusufović iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Ispred Vijeća ministara članovi su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac iz SNSD-a, zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić iz HDZ-a i zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović.

Podsjećamo, Vijeće ministara je jučer odlučilo da imenuje Brkića kao člana Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona umjesto ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande iz HDZ-a.