Sutra sjednica Senata
35

Almira Hadžović-Džuvo i Tarik Zaimović su kandidati za novog rektora Univerziteta u Sarajevu

I. Sa.
Almira Hadžović-Džuvo, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Tarik Zaimović, prorektor za finansije su kandidati za novog rektora Univerziteta u Sarajevu.

Ovo su nezvanične informacije do kojih je došao Klix.ba, s obzirom da će sutra biti održana sjednica Senata UNSA o izvještaju Komisije o prijavama.

Rifat Škrijelj će na svojoj funkciji ostati do oktobra, kada bi novi rektor trebao preuzeti funkciju za mandatni period 2024. - 2028.

Uslovi za rektora su da izabrani kandidat, između ostalog, treba biti u radnom odnosu na UNSA, zatim da je izabran u naučnonastavno zvanje redovnog profesora, naučno zvanje naučnog savjetnika ili u umjetničko-nastavno zvanje redovnog profesora sa odbranjenim doktoratom umjetnosti, odnosno nauka.

Rektor u toku mandata ne može vršiti funkciju predsjednika ili člana Upravnog odbora UNSA, obavljati funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti, političkim strankama i sindikalnim udruženjima/organizacijama, kao i ostale funkcije čije je obnašanje ograničeno posebnim propisima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u toku mandata ne može vršiti funkciju dekana, direktora ili prodekana članice Univerziteta u Sarajevu.