Historija u RS-u
214

Ambasada SAD-a: Nastavni plan koji promovira lažne historijske narative ugrožava stabilnost BiH

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država odgovorila je na upit portala Klix.ba o promjenama u nastavnom planu i programu za nastavu historije u RS-u, a kojim je predviđen fokus na osobe koje su osuđene za ratne zločine uključujući i genocid.
"Neodgovorno je politizirati obrazovanje i podrivati međusobno povjerenje i razumijevanje među budućim generacijama u Bosni i Hercegovini (BiH). U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i sije podjele, uključujući i obrazovanje iz oblasti historije. Negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca su sramotni", naveli su iz ambasade.

Poručili su da bi takav nastavni plan i program produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao buduće generacije na lažnim historijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH.

"Istovremeno, moramo primijetiti da presude za ratne zločine naglašavaju individualnu odgovornost i ne odnose se na cijeli narod. Vlasti imaju odgovornost da se suzdrže od retorike podjela. Pozivamo sve institucije vlasti u BiH na svim nivoima da preduzmu konkretne korake na promoviranju pomirenja, te se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za dobrobit svih građana BiH", zaključili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Od ove školske godine u RS-u je na snazi nastavni program koji predviđa učenje o ratu u kojem je fokus na samo žrtvama samo jednog naroda, nije ukazano na sudske presude i istaknuta uloga ratnih zločinaca.