Diplomatsko izbjegavanje
73

Ambasador Alžira u Srbiji izbjegao da genocid u Srebrenici nazove pravim imenom

F. H.
Foto: ambalgserbia.rs
Foto: ambalgserbia.rs
Nakon što je Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz iznio sramotan stav zašto njegova država nije glasala za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u odgovoru na upit portala Klix.ba izbjegao je da genocid u Srebrenici nazove pravim imenom.
U intervjuu za beogradsku politiku ambasador Mahraz je

pokušao da "pojasni" zašto Alžir nije podržao Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom je uspostavljen međunarodni dan sjećanja.

"Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Alžir je prilikom glasanja bio uzdržan, jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, kao i da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine", kazao je Mahraz.

Kako bi ambasador imao priliku da pojasni svoje stavove, novinar portala Klix.ba je poslao sljedeća tri pitanja:

- Da li se ovdje radi o zvaničnom stavu Alžira kada je u pitanje komemoriranje i sjećanje na više od 8.000 nevino ubijenih Bošnjaka-muslimana u najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata?

  • Da li u ovom tonu Alžir posmatra i zločine koje su francuske trupe počinile u vrijeme alžirskog oslobodilačkog rata i da li smatra da se o tim zločinima treba govoriti samo u konsenzualnom smislu sa Francuskom, ukoliko se radi o principu kojeg je istakao ambasador Mahraz?
  • Koji je zvanični stav Alžira o genocidu o Srebrenici?

"Kao novinar, sigurno dobro znate da ograničen prostor stavljen na raspolaganje za članak ili intervju, ne dozvoljava da se teme o kojima se u njemu govori detaljno razrade. Centralna tema je ovog puta bio alžirski praznik nezavisnosti", napisao je ambasador u svome odgovoru.

Dalje je naveo da je Alžir, privržen poštovanju međunarodnog prava, je odmah po sticanju nezavisnosti pristupio Konvenciji iz 1948. o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

"Alžir je uvijek osuđivao sve zločine genocida, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, među kojima i zločin počinjen u Srebrenici. Moja zemlja je uvek pružala stalnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kako je to utvrđeno Dejtonskim sporazumom", napisao je ambasador Mahraz u odgovoru.

Kako se ambasador pravdao time da je tema intervjua u beogradskoj Politici bila Dan nezavisnosti, portal Klix.ba je nakon ovog odgovora poslao seriju od nekoliko pitanja koja bi do kraja razjasnila stavove. Odgovori nisu stigli.

U odgovoru koji je naveden vidi se da je ambasador diplomatski izbjegao da genocid u Srebrenici nazove njegovim imenom, ali ga nije ni negirao navodeći da osuđuje sve zločine.

Upit je poslan i na adresu ambasade Alžira u Bosni i Hercegovini, ali nije stigao odgovor.