Jasna poruka vlastima
17

Ambasador Austrije poručio: "Vrijeme je da se djeluje, reforme u BiH se trebaju sprovesti prije decembra"

V. K.
Ambasador Austrije u BiH Georg Diwald
Ambasador Austrije u BiH Georg Diwald
Ambasador Austrije u BiH Georg Diwald obratio se građanima povodom proslave Nacionalnog praznika Austrije 26. oktobra te je ukazao na izvrsne bilateralne odnose između ove zemlje i Bosne i Hercegovine.

Kako je naglasio Diwald, ovaj događaj predstavlja dobar povod da se istaknu i investicije austrijskih kompanija kao i činjenica da postoji bliska saradnja u oblastima vojske, policije, pravosuđa kao i obrazovanja i kulture.

"Na dan Nacionalnog praznika Austrija slavi usvajanje Zakona o trajnoj neutralnosti 1955. godine. Ova neutralnost, međutim, ne znači ravnodušnost. Mi ne želimo svijet, u kojem velike sile mogu pomjerati međunarodne granice silom oružja. Za srednje-velike države kao što je Austrija pridržavanje međunarodnog prava je neophodno. Austrija se stoga zalaže za jako multilateralno uređenje na bazi prava i poštovanja ljudskih prava. To je najbolja garancija za sigurnost, stabilnost i blagostanje", rekao je ambasador.

Poručio je i kako je Austrija uvijek bila uz BiH.

"Austrija je uvijek bila na strani Bosne i Hercegovine. Stoga je Austrija i jedan od najjačih zagovornika brzog približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Aktuelno imamo dobar moment: geostrateški pristup spram proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Radi se o promoviranju mira, prosperiteta i sigurnosti u našem neposrednom susjedstvu: Zapadnom Balkanu. I radi se o tome, da se cijelom svijetu pokaže: ova regija pripada nama, ova zemlja, Bosna i Hercegovina, pripada Evropskoj uniji. I to je tačno ono, zbog čega je Austrija nepokolebivo u kampanji za bržu integraciju Zapadnog Balkana, i specijalno Bosne i Hercegovine, u Evropsku uniju. Mi smo uspješno podržavali da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, i sada smo blizu momenta, kada konačno mogu da počnu pregovori o pristupanju Evropskoj uniji", poručuje ambasador.

Na kraju obraćanja, ambasador Diwald je rekao kako je vrijeme za konkretne korake.

"Mi svi znamo, koje su reforme nužne, da bi se ovo desilo. I, svi mi, kao prijatelji ove prekrasne zemlje, bismo veoma voljeli da vidimo, da ste uspjeli. I, znamo, koliko stanovništvo Bosne i Hercegovine to jako želi. Vrijeme, da se djeluje, je sada. Austrija, i ja lično, ću stoga nastaviti da glasno zagovaram ove reforme, da se implementiraju na vrijeme, prije sastanka Evropskog vijeća u decembru", zaključio je austrijski ambasador Georg Diwald.