Velike štete
119

Arheološki park Ravne 2 u Visokom neprepoznatljiv nakon poplava

A. L.
Foto: Facebook
Velike poplave koje su zuahvatile ovih dana brojna podrulčja u Bosni i Hercegovini pogodile su i Visoko.

Kako je objavio osnivač Fondacije Bosanska piramida sunca Semir Osmanagić, poplave su uzrokovale velike probleme u parku 'Ravne 2'.

"Bujične kiše koje su neprestano padale 12 sati u petak 4. oktobra 2024.godine nanijele su ogromne štete u najljepšem parku u ovom dijelu Europe, parku „Ravne 2“", napisao je Osmanagić.

Kaže da je prema prvim procjenama šteta veća od 150.000 KM, a uništen je zemljani teniski teren na kojem će se morati ponovo postavljati podloga.

"Ogromna šteta je napravljena na drugom teniskom terenu sa tvrdom podlogom, terenima za košarku i odbojku, te dječijem igralištu. Pojavila su se tri klizišta u prvoj dolini parka i Magičnoj šumi. Vrijedna ekipa Fondacije već je na terenu i radi na sanaciji i čišćenju oštećenja i posljedica poplava, čišćenju parka i potoka u parku koji su zatrpani zemljom, muljem i smećem koji su u park došli sa divljih deponija i iz pravca Dubrava. Veliki radovi će se odvijati tokom ovog i narednog mjeseca, a što se tiče naših posjetilaca, park će sve vrijeme tokom sanacije biti otvoren za posjete", napisao je Osmanagić.