"Razlog zato što je žena"
345

Austrijski mediji: Oficir iz BiH izazvao skandal, odbio se rukovati s ministricom "iz vjerskih razloga"

M. G.
Foto: Kurier
Foto: Kurier
Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, oficir iz Bosne i Hercegovine odbio je rukovati se s ministricom odbrane Austrije, Klaudijom Tanner.

Kako piše austrijski Kurier, incident se desio za vrijeme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije. Oficir je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić bio je obaviješten unaprijed da se oficir neće željeti rukovati s ministricom. Zbog toga vojnik nije ni pozvan na binu. Ministrica Tanner je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije izvinio u ime Bosne i Hercegovine.

Austrija već godinama obučava vojne kadrove iz država Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ciljem jačanja stabilnosti u regionu.

Ove države nemaju vlastite oficirske škole, a prethodno su svoje oficire obučavale u Turskoj. Evropska unija je podržala ovakav vid saradnje.

Na ceremoniji, Slaven Galić je naglasio važnost austrijske podrške u izgradnji Oružanih snaga BiH i pohvalio visoki nivo obuke koji se pruža na Terezijanskoj vojnoj akademiji.