Upitna im je sigurnost
43

Austrijski spasilački timovi u Turskoj obustavljaju potragu zbog pljački i pucnjava u razrušenim gradovima

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijska vojska je obustavila operacije spašavanja u potresom razorenoj Turskoj zbog pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

"Bilo je sukoba između zaraćenih frakcija u gradu", rekao je za AFP glasnogovornik vojske, dodavši da se u gradu mogu čuti i pucnji.

"Nema napada na nas Austrijance. Svi smo dobro", rekao je dodavši "voljeli bismo nastaviti pomagati, ali su okolnosti takve kakve jesu".

Glasnogovornik je rekao da se 82 vojnika iz Jedinice austrijskih snaga za pomoć u katastrofama nalaze u skloništu u južnoj pokrajini Hatay u baznom kampu s drugim međunarodnim organizacijama, te da čekaju upute.

Broj smrtnih slučajeva od potresa koji je pogodio Tursku i Siriju prešao je 24.000, a mogao bi i dalje rasti kako spasilački timovi pretražuju ruševine hiljada srušenih zgrada.

Više od 80.000 ljudi je povrijeđeno u dva razorna potresa koja su pogodila regiju u ponedjeljak.

Spasioci se otad utrkuju s vremenom, no sa svakim proteklim satom šanse pronalaska preživjelih pod ruševinama se smanjuju.

Vlasti kažu da se srušilo oko 6500 zgrada u Turskoj, a brojne su oštećene u zoni potresa koja zahvata oko 13 miliona ljudi.