Prvostepena presuda
29

Bahrija Čikarić oslobođen optužbi, utvrđeno da nije koristio službeno vozilo IDDEEA-e u privatne svrhe

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je u petak prvostepenu presudu u predmetu Bahrija Čikarić kojom je bivši rukovodeći službenik IDDEEA-e oslobođen optužbi koje su mu se stavljale na teret.

Kako je navedeno iz Suda BiH, nije dokazano da je radnjama opisanim u izreci presude počinilo krivično djelo za koje se teretio.

Optužnica je teretila Čikarića da je u periodu od 19. septembra 2018. godine do 28. maja 2020. godine kao službena osoba u institucijama BiH, na mjestu rukovodećeg državnog službenika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja na način da je svjesno i znajući da nije upućen na službeno putovanje koje odobrava rukovodilac institucije ili drugo ovlašteno lice, neovlašteno koristio službeno vozilo Agencije u privatne svrhe na njemu poznatim destinacijama, prešavši ukupno 20.440 kilometara.

Dalje se navodi da je na taj način sebi pribavio korist u vidu neovlaštenog korištenja službenog vozila, odnosno resursa Agencije u privatne svrhe, da bi u konačnici na taj način oštetio budžet BiH za iznos od 3.483,42 KM.