Spremna dokumentacija
6

Banjalučki SDP najavio žalbu CIK-u: Lokalni izbori su pokradeni

D. Be.
Gradska organizacija SDP BiH Banja Luka će nakon objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata preduzeti sve zakonske korake, te podnijeti prigovor i žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH u vezi sa navodnim izbornim inženjeringom i krađom glasova na Lokalnim izborima u Banjoj Luci.

Na osnovu toga, GO SDP BiH Banja Luka će dokumentovati i dostaviti više od 1.000 izjava, potpisanih pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću naših glasača i simpatizera čiji se glasovi ne nalaze u podacima trenutnih preliminarnih rezultata.

Predmetne izjave čine 1% važećih glasova u izbornoj jedinici Banja Luka, te će na osnovu toga GO SDP BiH Banja Luka tražiti ponovno brojanje na svim biračkim mjestima.

"Insistirat ćemo da se posebno otvore i prebroje vreće sa nevažećim glasovima kao i glasovi onih kandidata gdje je očigledno da su pojedinci izbornom krađom dobili enorman broj glasova, tačnije, čak koliko i polovina njihove stranke (identičan slučaj nepravilnosti kao u Doboju u prošlim izbornim ciklusima)", saopćili su.

GO SDP BiH Banja Luka će podnijeti krivične prijave protiv članova Gradske izborne komisije Banja Luka, kao i protiv svih članova biračkih odbora gdje su ustanovili izbornu krađu (preko 60% biračkih mjesta).

"S obzirom da posjedujemo posebne dokaze, između ostalih i audiosnimke članova biračkih odbora sa priznanjem da su glasačke listiće SDP BiH, Narodnog fronta- Jelena Trivić i Za pravdu i red- lista Nebojša Vukanović planski i sistemski stavljali na hrpe drugih partija, te znatan dio istih i poništavali i pravili nevažećim , krivična prijava će obuhvatiti o ovaj segment kriminalnih radnji", dodali su.

Napominju da 1% ukupnog biračkog tijela čije Izjave će dostaviti uz ostale dokaze, utiče znatno na krjnji rezultat Lokalnih izbora u Banjoj Luci.

"Prema tome, očekujemo od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da uvaži naš prigovor i izvrši ponovo brojanje na svim biračkim mjestima u Banja Luci, te na takav način potvrdi regularnost i legitimitet izbornog procesa i izbora u cjelini."