Oštre kritike
132

Bečarević odgovorio Okeriću: Trojkaši ne mogu sakriti bruku zbog činjenice da zbog njih Plenković po BiH radi šta hoće

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH KS Almir Bečarević odgovorio je na nedavne kritike predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića (NiP). Okerić je prethodno kritikovao izjave načelnika Općine Novi Grad i predsjednika SBiH, Semira Efendića, o mostu "Hercegovina" i drugim projektima u Sarajevu.
Bečarević je istakao da je Okerić na svom Facebook profilu objavio fotomontažu trase Gradskog autoputa, prikazujući je kao Devetu transverzalu, premda se zapravo radi o trasi autoputa definisanoj još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Bečarević je naglasio da je trasa već usvojena kroz Prostorni plan Kantona Sarajevo i Urbanistički plan Grada Sarajeva, te da prolazi između osnovne škole i firme Gumitehnika, što je omogućilo izdavanje građevinske dozvole.

"Međutim, kada Okerić i 'Trojkaši' ne mogu sakriti bruku zbog činjenice da premijer Hrvatske Andrej Plenković po Bosni i Hercegovini radi šta hoće i otvara most koji će platiti građani ove zemlje zato što mu tako omogućava Vlada 'Trojke' (SDP, NiP, NS) i HDZ-a, koja je direktnom kršenjem Zakona o sukobu interesa imenovala Denisa Lasića iz HDZ-a na čelo Autocesta FBiH, oni se okreću napadima i blaćenju bošnjačkih političara kao što je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu", naveo je Bečarević

Naglasio je i kako Skupština Kantona, na čelu s Okerićem, nije reagovala na ključne probleme u Sarajevu, uključujući nedostatak vode, nagomilano smeće i porast nasilja. Umjesto toga, optužio ih je da su fokusirani na kampanju za lokalne izbore.

"Kanton i grad kojem su na čelu danima je bez vode, zatrpan smećem, ubistva u gradu su svake sedmice, čak su počeli ubijati nevine žene na kućnom pragu, ali Skupština Kantona na čijem je čelu Okerić ne zasjeda mjesecima ni po jednoj od ovih tema, nemaju vremena od kampanje za Lokalne izbore koju su preuranjeno i uzaludno počeli", dodao je Bečarević.

Na kraju, Bečarević je sugerisao Okeriću da se pozabavi analizom kako je 200.000 kvadrata kantonalnog zemljišta na Ilidži, uključujući objekte Termalne rivijere, prodato privatnoj firmi za svega 9 miliona eura u vrijeme kada je Elmedin Konaković bio premijer Kantona Sarajevo, a Okerić član Skupštine.