Podrška suverenitetu
107

Bećirović na Samitu Krimske platforme: BiH je bila žrtva agresije i duboko razumije ukrajinsku patnju

F. H.
Na današnjem Samitu Međunarodne krimske platforme održanom u Kijevu obratio se zajedno s predsjednicima i premijerima brojnih država predsjedavajući Predsjedništva BIH dr. Denis Bećirović.

"Prije svega želim da izrazim jaku podršku za herojski narod nezavisne i suverene države Ukrajine, njihovo vodstvo i predsjednika Volodomira Zelenskog. Institucije Bosne i Hercegovine su osudile rusku aneksiju Krima kao akt kršenja međunarodnog prava", kazao je Bećirović.

Istakao je da je od početka ruske agresije na Ukrajinu Bosna i Hercegovina se redovno pridruživala izjavama, incijativama i odlukama EU kojima je osuđivana agresija.

"Bosna i Hercegovina je skupa sa 140 drugih članica UN-a izrazila podršku Rezoluciji Generalne skupštine UN-a koja je usvojena prilikom obilježavanja godišnjice od početka ruske agresije na Ukrajinu. Obnova ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na cijeloj teritoriji je ključno i za Ukrajinu i za međunarodnu zajednicu", podvukao je Bećirović.

Predsjedavajući predsjedništva BiH je podsjetio da je BiH bila žrtva agresije od 1992. godine do 1995. i da duboko razumije ukrajinsku patnju.

"Zbog ovih razloga su i građani Bosne i Hercegovine također, izrazili solidarnost sa građanima Ukrajine. Biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani historije i podržati fundamentalne principe na kojima je izgrađen civilizovani svijet. Većina Bosne i Hercegovine snažno podržava Ukrajinu. Podržavanje Ukrajine znači imati civilizacijski, pravno, moralno, politički i historijski ispravan odnos. Bosna i Hercegovina će nastaviti da pokazuje solidarnost sa Ukrajinom. Ukrajinska pravedna borba da ponovo uspostavi teritorijalni integritet i suverenitet je u zajedničkom interesu svim demokratskim snagama u Evropi svijetu", zaključio je Bećirović.