Izlaganje u Tivtu
0

Bećirović na sastanku lidera zemalja Brdo - Brijuni: Zaustavimo utrku naoružanjem

N. Ž.
Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo – Brijuni u Tivtu.

Na samom početku izlaganja, Bećirović se osvrnuo na katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju.

"Nažalost, prije pet dana Bosnu i Hercegovinu je pogodila katastrofalna prirodna nesreća. Razorne poplave i klizišta zahvatile su više gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini. Izgubili smo ono što je najvrednije – ljudske živote. Uništeni su domovi mnogih naših sugrađana, a sveukupna materijalna šteta je ogromna. Građani Bosne i Hercegovine, iz svih dijelova naše države, još jednom su pokazali veliko srce i iskazali ogromnu solidarnost", rekao je on.

Bećirović je također izrazio zahvalnost za pomoć i solidarnost koju je dobila naša zemlja u prethodnom periodu.

"U ovim teškim trenucima, brza reakcija i međunarodna podrška su od ogromnog značaja za nas. Tragične poplave i klizišta u Bosni i Hercegovine pokazuju da je veoma važno da svi zajedno posvetimo puno veću pažnju prevenciji i smanjenju rizika od prirodnih katastrofa", rekao je Bećirović.

Dalje je govorio o vanjskoj politici BiH, govoreći o putu naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema susjednim i drugim zemljama temelji se, prije svega, na poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i na ravnopravnosti u međudržavnim odnosima. Aktivnim učestvovanjem u regionalnim inicijativama, Bosna i Hercegovina se pozicionira kao proaktivan i konstruktivan partner. U tom kontekstu, nastavit ćemo aktivno podržavati regionalnu saradnju, uključujući i inicijativu Brdo –Brijuni proces", pojasnio je on.

Naglasio je važnost činjenice da su sve države ovog procesa povezane s Evropskom unijom, bilo da je riječ o članicama ili zemljama koje teže članstvu.

"Ključne evropske države koje su izgradile temelje EU odlučile su da napuste velikodržavne projekte i da sarađuju na bazi uvažavanja i poštovanja. To je temeljno opredjeljenje koje je omogućilo mir i progres u Evropi. To je ključna poruka i tu poruku napokon moraju shvatiti i sve države Zapadnog Balkana", kaže Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao pred kakvim izborom se nalaze države na Zapadnom Balkanu.

"Države Zapadnog Balkana su na raskrsnici i imaju dvije opcije. Prva opcija je uspostavljanje međudržavnih odnosa po uzoru na države EU. Ona znači mir, sigurnost i razvoj u zajedničkom interesu. Druga opcija je preuzimanje ruskog modela odnosa prema susjedima. To je put u veliku nesreću i tragediju. Izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak. Iskoristimo spremnost EU da podrži projekte regionalnog povezivanja putem različitih fondova i inicijativa. Preuzmimo odgovornost za njihovu implementaciju", kaže Bećirović.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Naglasio je važnost Berlinskog procesa za BiH, ali i za druge države u regiji, rekavši kako se sva četiri dogovorena sporazuma moraju implementirati što prije.

"Sporazumi o mobilnosti su od velike važnosti za integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište. Vrijeme je da prestane opstrukcija ratifikacije Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. Jedini preostali vizni režim u regiji je između Bosne i Hercegovine i Kosova. Ratifikacijom ovog važnog sporazuma bila bi omogućena lakša provedba i drugih sporazuma iz Berlinskog procesa", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Poseban osvrt je Bećirović imao na EU Plan rasta, opsežni plan iz Brisela namijenjen za šest država Zapadnog Balkana koje još nisu članice ove unije.

"Plan rasta EU za Zapadni Balkan ima poseban značaj za sveukupni razvoj regije. Plan rasta nije samo ekonomski podsticaj, već i važna politička poruka – EU nas podržava i prepoznaje Zapadni Balkan kao integralni dio svoje budućnosti. Jedan od ključnih preduslova za ekonomski razvoj i integraciju regije jeste unapređenje povezanosti – infrastrukturne, digitalne i energetske. Bolja povezanost unutar naše regije, kao i sa EU, ključna je za jačanje trgovine, investicija i mobilnosti. Naša odgovornost je da osiguramo da Zapadni Balkan krene naprijed – ka punoj integraciji u EU i ka održivom razvoju koji će koristiti svim našim građanima", pojasnio je.

Bećirović je za kraj govorio o naoružavanju država u regionu, rekavši kako vidi budućnost u ovom kontekstu.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

"Prosperitetna budućnost regije nije u utrci u naoružavanju. Države regije trebaju više investicija u ekonomski razvoj. Stoga predlažem da zaustavimo aktuelnu utrku u naoružavanju. Jačajmo mir, sigurnost i izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Takav prijedlog je u skladu sa subregionalnim sporazumom o kontroli naoružanja. Umjesto utrke u naoružanju u regiji, predlažem da se fokusiramo na brži ekonomski razvoj. Od toga bi sve države regije imale višestruku korist, a mogućnost konflikta bi bila znatno smanjena", rekao je Denis Bećirović.