"Bez dlake na jeziku"
404

Bećirović u UN-u prozvao Vučića i Dodika: Za ovom govornicom želim upozoriti da Srbija ponovo ugrožava BiH

M. G.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se danas Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ističući da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena miru, saradnji i euroatlantskim integracijama.

U svom obraćanju, Bećirović je upozorio na globalne izazove i prijetnje s kojima se svijet suočava.

"Obnovili smo zemlju uništenu ratom," naglasio je Bećirović, podsjećajući da je Bosna i Hercegovina od završetka rata 1995. godine uspjela objediniti ključne institucije, kao što su odbrambeni sistem, pravosudni sistem i porezni sistem.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se sada nalazi na pragu Evropske unije, dok također teži članstvu u NATO-u i EU, što su strateški vanjskopolitički ciljevi koje su jednoglasno odredili državni organi.

Bećirović je u svom govoru ukazao na globalne prijetnje, uključujući jačanje autoritarnog populizma, rat u Ukrajini i patnje u Gazi.

"Svijet prolazi kroz ozbiljnu krizu ispunjenu nesigurnošću i strahom," rekao je, dodajući da, nažalost, živimo u svijetu nepravde, nesigurnosti i netolerancije. Istaknuo je da terorizam i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju koja zahtijeva zajedničke napore.

Nejednakost u globalnim ulaganjima

Posebno je ukazao na nejednakost u globalnim ulaganjima, kritizirajući činjenicu da se mnogo više ulaže u oružje nego u borbu protiv siromaštva.

"Procjenjuje se da svake četiri sekunde jedna osoba umre od gladi," naglasio je Bećirović, ističući da je potrebno ulagati više u ljudske živote.

Govoreći o klimatskim promjenama, Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina svjesna globalnih izazova te se posvećuje prelasku na obnovljive izvore energije i smanjenju emisije štetnih plinova.

Bećirović je ponovio svoju odlučnu osudu ruske agresije u Ukrajini, pružajući podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

"Sukobi i razaranje nisu u srži naše civilizacije. Trebamo graditi kulturni dijalog, saradnju i mir," poručio je.

Također je istaknuo patnje palestinskog naroda u Gazi, nazivajući ih zastrašujućim i naglašavajući da svi ljudski životi imaju jednaku vrijednost.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Bećirović se zahvalio Generalnoj skupštini UN-a na donošenju rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost očuvanja istine o ovom događaju za prošlost, sadašnjost i budućnost.

Na kraju, Bećirović je poručio da Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto opredijeljena za regionalnu saradnju, ističući da je to jedan od glavnih strateških vanjskopolitičkih ciljeva.

"Bosna i Hercegovina je miroljubiva zemlja, koja aktivno sudjeluje u brojnim regionalnim inicijativama. Ključno je da sve zemlje priznaju da nema promjena državnih granica, jer oni koji pokušaju drugačije riskiraju opasnu destabilizaciju regije," rekao je Bećirović.

Također je upozorio na prijetnje regionalnoj stabilnosti, posebno se osvrćući na destruktivnu deklaraciju koju je usvojila Srbija u junu ove godine, nazivajući je opasnim dokumentom koji prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

"Ovdje, za govornicom Generalne skupštine UN-a, javno želim upozoriti svjetsku javnost da rukovodstvo Republike Srbije ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Velikodržavne pretenzije Srbije prema teritorijama drugih država su suštinski razlog zašto su Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima. Jedan od dokaza koji govori o tome je i destruktivna Deklaracija tzv. svesrpskog sabora. Podsjećam, Deklaracija je usvojena u Beogradu, 8. juna ove godine", rekao je Bećirović.

Prijetnja regionalnom miru

"Ova deklaracija predstavlja prijetnju regionalnom miru i nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine," naglasio je.

Bećirović je svoj govor završio porukom mira i nade, izražavajući ponos na herojsku i dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu, čiji narod želi mir i saradnju. Rekao je da je Bosna i Hercegovina globalna priča o hrabrosti i jedinstvu te da će nastaviti doprinositi globalnom miru i stabilnosti.

Osim toga, Bećirović se nedavno obratio i na Samitu budućnosti Ujedinjenih naroda, gdje je ponovo istaknuo važnost jačanja multilateralizma i suradnje u suočavanju s globalnim izazovima. Sutra će, kako je najavljeno, sudjelovati na otvorenoj debati Vijeća sigurnosti UN-a pod nazivom "Liderstvo za mir."