Reakcija
1

Begić: Ambasada SAD-a radi na reviziji Dejtona na bazi velikodržavnih politika Beograda i Zagreba

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić (DF) oglasio se povodom saopćenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH).
"Umjesto da traže implementaciju Dejtona kroz provođenje Evropske konvencije i presuda Evropskog suda - što je pravna obaveza po samom Dejtonu, US ambasada decenijama unazad radi na tihoj evolutivnoj reviziji istog - i to na bazi velikodržavnih politika Beograda i Zagreba. Od provođenja istih presuda Ustavnog suda na različite načine u dva entiteta, zbog čega postoji poznata disproporcija organizacije vlasti u entitetima, preko Zakona o prebivalištu, sve do izbornog prava, miniranja postupaka pred Evropskim sudom koje vode diskriminisani bh. građani i sada do državnog Ustavnog suda", navodi Begić, koji je inače i profesor ustavnog prava.

Dodaje da su do sada, uglavnom, uvijek imali iste poslušnike za takve antidržavne akcije poput, kako kaže, SDP-a ili trenutno OHR-a.

"Ali im je sada u Domu naroda zafalilo poslušnika za razvaljivanje Ustavnog suda i jačanje velikodržavnih politika u BiH - sve u skladu sa 'procedurama', kako naši 'prijatelji' ili OHR ne bi morali dodatno prljati vlastite ruke tim neugodnim poslom. Dobro je poznato da, kada se zakon na državnom nivou jednom donese - da ga je, zahvaljujući nedemokratskim procedurama odlučivanja, naprosto nemoguće izmijeniti, kao što je nemoguće pod postojećim okolnostima kroz parlamentarnu proceduru provesti bilo koju odluku Ustavnog suda - ukoliko je isti neustavan", ističe Begić.

Podsjeća da je ta luđačka košulja ljudima Bosne i Hercegovine također nametnuta Dejtonom

"Na stranu to što su preko trojkaša u Ustavni sud imenovali HDZ-ovog Vukoju - također na neustavan način (koji može da ima presudan uticaj na svaku odluku imajući u vidu strukturu Ustavnog suda) pa nas sada upućuju da se žalimo takvom Ustavnom sudu. Pojednostavljeno rečeno, oni žele da se kolektivno objesimo vlastitim konopcem i vlastitim rukama u po' parlamenta. Iz njihove perspektive problem su oni koji odbijaju da izvrše samoubistvo (slikovito rečeno), i to nakon ubistva vladavine prava, demokratije, državnih institucija i same bh. države. Sveta krava prijateljstva američke administracije već je progutala mnoge demokratske vrijednosti u BiH, oslabila institucije, razvalila slobodno civilno društvo i medije itd.. Demokratija, vladavina prava i demokratski principi - kao što su u USA - da, ponižavajuća USA aparthejd politika u BiH - ne! Diskriminisali ste sve i prijetite svima koji se suprotsravljaju talasu velikodržavnih politika i daljoj diskriminaciji, teško kršite Dejton na koji se pozivate. Sa pozicije gole sile otvoreno prijetite i ograničavate slobodu govora i mišljenja, i to onima koji su već teško diskriminisani, petljate po Strazburu, kujete urote protiv poštenih ljudi, intelektualaca i građana ove zemlje koji se bore za demokratiju i vladavinu prava a protiv aparthejda (sve se zna!), na vlast ste doveli ljude koji su u direktnoj vezi sa narko kartelima itd. Maske su popadale, hvala - nikome", poručuje Begić.

Kaže da im se nosioci velikodržavnih politika u Beogradu i Zagrebu, Dodik i Čović, raduju.

"Na koncu, preko trojkaša ste ih ostavili na vlasti iako se vlast nakon izbora 2022. god. mogla formirati i bez njih - zar ne? Slobodni ljudi ove zemlje nastaviće da se bore za sve one demokratske vrijednosti na kojima je utemeljena i velika američka nacija, a koje ste brutalno pogazili u našoj domovini", zaključuje Begić.