Dosadašnja gradonačelnica
236

Benjamina Karić je tek druga poslijeratna načelnica jedne sarajevske općine, znate li ko je prva?

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Benjamina Karić iz SDP-a danas je pobijedila Muamera Bandića, Nedžada Koldžu i Afana Kalamujića u trci za načelnika Novog Sarajeva i na taj način postala prva načelnica jedne sarajevske općine poslije 24 godine.

Prije Karić, jedina poslijeratna načelnica jedne sarajevske općine bila je Halima Hadžijamaković koja je obnašala ovu funkciju od 1996. do 2000. godine.

Hadžijamaković je u tom periodu bila načelnica Općine Stari Grad ispred stranke SDA. Treba spomenuti i to Hadžijamaković nije direktno od birača izabrana na ovu poziciju, već od Općinskog vijeća jer je prethodno načelnik Mustafa Mujezinović 'preuzeo poziciju premijera Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Karić je prethodno bila i tek druga gradonačelnica Sarajeva, jer je prije nje jedina žena koja je obnašala tu funkciju bila Semiha Borovac.

Karić je, prema rezultatima koji su do sada obrađeni, osvojila 10.694 glasa, dok je njen najbliži protivnik Muamer Bandić iz Stranke za BiH osvojio 10.338 glasova. Koldžo je osvojio 3.004 glasa, a Kalamujić 1.409.