Putovanje dugo 1.000 km
18

Biciklistički memorijalni maraton Beč - Srebrenica: Među učesnicima Ešef i njegov sin Muhamed

B. R.
Ešef Muradbašić i njegov sin Muhamed
Ešef Muradbašić i njegov sin Muhamed
Ove godine se počast žrtvama genocida u Srebrenici odaje i biciklističkim memorijalnim maratonom Beč - Srebrenica, a među učesnicima ovog maratona su Ešef Muradbašić i njegov 13-godišnji sin Muhamed.

Ešef, Muhamed i Ešefova, tada sedmoipogodišnja, kćerka Merjem su 2021. učestvovali na "Maršu mira Nezuk - Srebrenica", prepješačivši 100 kilometra. Kako je i sam kazao, to im je bio poseban trenutak životu, simbolizirajući posvećenost sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici.

"Ove godine sam odlučio sa sinom Muhamedom, koji sada ima nepunih 13 godina, učestvovati na biciklističkom memorijalnom maratonu Beč - Srebrenica, dugom 1.000 kilometara. Pripreme smo započeli prije dva mjeseca u Sarajevu, a zatim smo se priključili ekipi iz bečkog Bike kluba Austrija , koji tradicionalno vozi ovaj biciklistički maraton", ispričao je Ešef.

Put je započeo 4. jula i prvi dan su vozili 200 kilometara do Slovenije. Sljedeći dan su vozili 154 kilometra do Zagreba, a jučer 157 kilometara do Cazina, gdje su odmorili jedan dan i družili se s biciklističkim klubovima iz Krajine.

"Glavni motiv našeg putovanja je odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Ovo je naš način da se prisjetimo i podsjetimo druge na tragediju koja se desila te da kroz fizički napor i zajedništvo pokažemo da sjećanje na žrtve nikada neće izblijediti", poručio je Ešef Muradbašić.

Kako je i sam rekao, sjećanje vodi dalje, a svaki kilometar je posvećen onima koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici.