Važan korak
57

BiH i EU potpisale Sporazum o pravosudnoj saradnji sa Eurojustom: Šta nam to donosi?

A. L.
Na marginama Ministarskog foruma EU i Zapadnog Balkana u Budvi, evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders i ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza potpisali su danas Sporazum o saradnji sa Eurojustom, agencijom EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima.

Sporazum ima za cilj jačanje koordinacije BiH sa pravosudnim tijelima EU, povećanje efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja u predmetima organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, cyber kriminala i drugim transnacionalnim kriminalnim aktivnostima.

Eurojust radi na unapređenju prekogranične saradnje u borbi protiv teških oblika kriminala, kroz podršku domaćim vlastima u istragama i krivičnom gonjenju u predmetima koji zahtijevaju prekograničnu koordinaciju. Sporazum omogućava postavljanje tužioca za vezu u Eurojust, što će omogućiti direktan angažman u zajedničkim istragama i pristup operativnim alatima Eurojusta, čime će se povećati kapaciteti u zemlji za vođenje složenih međunarodnih predmeta.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Luigi Soreca objasnio je širi značaj Sporazuma.

"Sporazum o saradnji sa Eurojustom je značajno dostignuće za Bosnu i Hercegovinu na njenom evropsku putu. Uz omogućavanje tješnje pravosudne saradnje, uključujući imenovanje bh. tužioca za vezu pri Eurojustu, BiH će biti bolje opremljena za postupanje kod teških oblika kriminaliteta u skladu s evropskim standardima. Pozivamo na što bržu ratifikaciju Sporazuma, kao i usvajanje i provedbu pratećih reformi, prvenstveno Zakona o zaštiti ličnih podataka, a sve u cilju iskorištenja punog potencijala ovog partnerstva", naglasio je ambasador Soreca.

Ključni naredni koraci su ratifikacija Sporazuma i usvajanje novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, u skladu s evropskim standardima. Nakon potpune operacionalizacije saradnje sa EUROPOL-om i zaključivanja sporazuma o saradnji sa Evropskim javnim tužilaštvom (EPPO) 2023. godine, ovaj Sporazum predstavlja ključni iskorak u integrisanju Bosne i Hercegovine u okvir EU za provođenje zakona i pravosudnu saradnju.