Državni sud
69

Bivši član Predsjedništva BiH Borislav Paravac oslobođen optužbi za ratne zločine

D. Be.
Bivši član Predsjedništva BiH Borislav Paravac (2003. - 2006.) oslobođen je danas optužbi za ratne zločine na području Doboja i Teslića. Oslobođeni su i Andrija Bjelošević i Milan Savić, potvrdila je za Klix.ba advokatica Suzana Tomanović.

Nakon rata Borislav Paravac je ostao visoki zvaničnik SDS-a i kao njen član je 2003. godine imenovan za člana Predsjedništva BiH iz RS-a nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Mirko Šarović.

Predsjedništvo BiH u mandatu 2003. - 2006. (Sulejman Tihić, Dragan Čović i Borislav Paravac)
Predsjedništvo BiH u mandatu 2003. - 2006. (Sulejman Tihić, Dragan Čović i Borislav Paravac)

Sud BiH je dakle danas oslobodio Paravca za optužbe koje mu je na teret stavilo Tužilaštvo BiH. Suđenje Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću za zločine protiv čovječnosti je počelo u aprilu 2016. godine.

U optužnici je navedeno kako je na početku rata u BiH 1992. godine Paravac bio na čelu tzv. Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, koji je uspostavila Srpska demokratska stranka (SDS).

"U razdoblju od najkasnije 3. maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistemskog napada usmjerenog na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić, optuženik Borislav Paravac, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Doboj, optuženik Andrija Bjelošević, u svojstvu načelnika Centra službi sigurnosti Doboj MUP-a RS i istovremeno i člana Kriznog štaba Srpske općine Doboj, kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Doboj i Teslić i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode suprotno temeljnim pravilima međunarodnog prava", tvrdili su tužitelji.

Također su navodili da su osobe podvrgavali mučenju te su ubijali i nanosili teške tjelesne povrede civilnom stanovništvu te ih prisiljavali na prinudni rad. Pljačkali su imovinu te uništavali kulturne, vjerske i historijske spomenika i ustanove.

Krizni štab je bio ključna poluga civilne vlasti bosanskih Srba kada je započela kampanja etničkih progona Hrvata i Bošnjaka koji su do početka rata činili 53 posto stanovništva dobojske opštine.

U ovom predmetu ranije je prvooptuženi bio Milan Ninković, nekadašnji član Kriznog štaba u Doboju, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.