Banja Luka
5

Borenović upitao kadrove SNSD-a: Idete u Sarajevo, koje vam je do nekidan smrdjelo

N. V.
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situaciji počela je danas u Banjoj Luci, a jedan od govornika bio je i lider PDP-a Branislav Borenović, koji je za trenutne probleme neupitno okrivio SNSD, SDA i HDZ.

Borenović je odmah na početku prisutne pitao ono što se "mota po glavi" vjerovatno svima koji gledaju prijenos entitetske skupštine, a to je "Šta je smisao ove sjednice?".

Poručio je da je sve ono što vladajuća koalicija u RS-u danas priča "zamajavanje bez ikakve vizije i koncepta".

"Zašto niste sazvali sjednicu Parlamenta da pričamo o ovim stvarima prije nego što je formirana vlast, zašto vam je tada odgovarala Bisera, a sada ne? Vi ste nju birali, ona je vaš ministar, kao i Sifet Podžić. Mi smo bili protiv. Zašto tada nismo pričali o Ustavnom sudu i imovini, a ne sada kada je vlast formirana", pitao je.

Jasno je naznačio i koga smatra krivcima za krizu u državi, a to su "SNSD, SDA i HDZ s trabantima".

Nakon što je Borenović počeo govoriti o tome da je situacija bila dobra prije pomenute koalicije, u periodu kada su SDS i PDP bili u državnoj koaliciji, Milorad Dodik mu je dobacio nekoliko riječi i prekidao ga dok govori.

"Nakon nekoliko godina mirne, stabilne i normalnije situacije, na vlast dolaze tri političke stranke koje, kada su zajedno, to je garant političkog haosa", rekao je on.

Zatim je naveo nekoliko primjera za koje smatra da su SNSD, HDZ i SDA krivi.

"Uzmite analizirajte. Kad je Bakir Izetbegović podnosio apelacije Ustavnom sudu BiH? Kad god je bio u ovoj koaliciji. Kada smo imali najveće političke i krizne izazove? Kada su ove tri političke stranke na vlasti", kazao je.

Osim toga, Dodiku i ostalima koji su SNSD i u koaliciji s ovom strankom: "Idete u to Sarajevo, koje vam je do nekidan smrdjelo, vrlo licemjerno, perfidno i bezobrazno od vas".

Povodom bojkota u državnim institucijama, rekao je da se sve desilo onako kako su SDA i HDZ i predvidjeli, a to je da će se Srbi ljutiti neko vrijeme, ali da će se na kraju odljutiti i vratiti u institucije.