Federalni parlament
19

Bošković: Budžet FBiH trebao bi se razmatrati 28. marta na sjednici Predstavničkog doma PFBiH

FENA
Mladen Bošković (Screenshot: Fena)
Mladen Bošković (Screenshot: Fena)
Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković izjavio je da bi se Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH trebao razmatrati 28. marta na sjednici tog doma.

"Prema dogovoru jutros na Kolegiju doma planirano je da se najkasnije 28. marta održi redovna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se razmatrati tri akta - Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2022. godinu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH", rekao je Bošković.

Dodao je da je planirana dvodnevna sjednica kako bi se prvo raspravljalo o budžetu, a drugi dan bilo izvršeno glasanje.

Trenutno je na snazi Odluka o prijevremenom finansiranju koja ističe 31. marta, te je budžet potrebno donijeti do tog datuma.

Vlada Fedracije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od skoro 5,6 milijardi KM, koji je veći za dva posto, odnosno za 116,4 miliona KM od budžeta za prošlu godinu.

Da bi budžet postao operativan potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji će održati sjednicu nakon što budžet bude razmatran u Predstavničkom domu.