Brojni propusti
40

Bošnjacima je za Srebrenicu potrebna ozbiljna strategija, dogovor oko kandidata je samo prvi korak

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Srebrenica za probosansku politiku bi trebala da bude od najvećeg strateškog i simboličnog značaja te da se potezi povlače sa najvećom pažnjom. Ipak, politička dešavanja proteklih sedmica, ali i godina pokazuju sve propuste koji su napravljeni.

Pred lokalne izbore u Srebrenici postavi se pitanje zajedničkog kandidata probosanskih stranaka kako bi se povećale šanse da na mjesto načelnika Srebrenice dođe osoba koja neće biti dio politika koje negiraju genocid koji je počinjen u ovom gradu.

Umjesto proračunate i na vrijeme dogovorene strategije, politika stranka iz Sarajeva u Srebrenici se u najboljem slučaju svede na adhoc rješenja neposredno pred izbore, što dodatno uruši samopouzdanje i stanovnika Srebrenice, a vjerovatno i demotiviše dio prognanih da izađu na izbore, što posljedično dovede do lošijeg rezultata nego što bi se mogao ostvariti.

Brojni su primjeri nedosljednosti kod različitih političkih stranaka kada je u pitanju politika prema Srebrenici.

Iako je zaista pozitivna i bitna stvar da probosanske političke stranke u Srebrenici imaju jedinstvenog kandidata, primjer kako su SDP, DF, Narod i pravda i Naprijed podržali nezavisnog kandidata Muhameda Avdića, da bi nakon toga SDP povukao podršku govori o neozbiljnosti načina na koji se vodi politika, ali i manjku komunikacije između lokalne organizacije i centrale stranke.

Još jedan pokazatelj nedostatka strateškog razmišljanja bili su i lokalni izbori 2020. godine. Nakon što su probosanske stranke odlučile da bojkotuju ponovljeni dio izbora za skupštinu općine, na kraju su ipak prihvatile da uzmu učešće u radu Skupštine na taj način dajući joj legitimitet. U takvoj situaciji ili nije trebalo bojkotovati i ostvariti najjaču moguću opciju ili istrajati u bojkotu do kraja i tako ukazati na isključivanje iz odlučivanja zajednice nad kojom je u Srebrenici počinjen genocid.

Probosanske političke stranke nisu našle ni način da odgovore na očiti izborni inženjering gdje na dan izbora u Srebrenici dolaze autobusi i kolone ljudi koji su na ko zna kakav način dobile lične karte sa adresom u Srebrenici.

Političke elita Bošnjaka, ali i drugih koji vode probosansku politiku već godinama ne uspijevaju da naprave strateške političke planove za Srebrenicu, postizanje kakvog-takvog dogovora o jedinstvenom kandidatu jeste dobar i neophodan korak, ali je i samo flaster na rani svih promašenih poteza.