Kanton Sarajevo
21

Bošnjak: Prije izgradnje visokih zgrada simulirat će se njen utjecaj na kvalitet zraka

B. R.
Bojan Bošnjak, ministar u Vladi KS (Foto: V. D./Klix.ba)
Bojan Bošnjak, ministar u Vladi KS (Foto: V. D./Klix.ba)
Ponovo je aktuelizirano šta će biti sa studijom kojom je utvrđeno da visoke zgrade mogu doprinijeti zagađenju zraka u Kantonu Sarajevo.

Kantonalne vlasti su prije četiri godine usvojile spomenutu studiju koju je izradila britanska kompanija Atkins. Tada su vlast činili NiP, SDP, NS, DF, SBB i NBL koji je kasnijim ujedinjenjem sa ASDA formirao NES.

Kantonalne vlasti, ali u izmijenjenom sastavu (SDA, DF i SBB), četiri mjeseca kasnije su usvojile odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koji su utvrđeni spomenutom studijom. No, vlada, opet u izmijenjenom sastavu (NiP, SDP, NS i NES), u maju 2021. je van snage stavila navedenu odluku.

Opozicija predvođena SDA tvrdi da se stavljanjem van snage mjera zaštite omogućava izgradnja visokih zgrada na prostorima koji su definirani kao vjetrokoridori. Tadašnji resorni ministar Enver Hadžiahmetović (NiP) je izjavio da se mjerama zaštite onemogućavala izgradnja te da će studija o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka biti dio urbanističkog plana.

Međutim, dio opozicije i pojedini aktivisti za zaštitu okoliša sumnjaju da će to biti slučaj, tj. da će studija biti potpuno zanemarena.

Shodno tome, pitali smo ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojana Bošnjaka (NS) da li će studija biti dio urbanističkog plana i da li će se prije izgradnje svake visoke zgrade simulirati njen utjecaj na kvalitet zraka, kako je to prvobitno planirano.

"Vi ste postavili pitanje na koje ste već dali odgovor. To će biti baš tako kako ste rekli. Dakle, u budućem prijedlogu urbanističkog plana riješena je situacija iskoristivosti prostora. Tačno su navedene metode i dati su nalazi kako bi to trebalo izgledati. To će biti tako ako Skupština Kantona Sarajevo prihvati urbanistički plan", rekao je Bošnjak.

Skupština Kantona Sarajevo je krajem februara ove godine usvojila Nacrt urbanističkog plana, a nakon toga je provedena javna rasprava. Predstoji da nadležni usvoje Prijedlog urbanističkog plana kojeg treba prihvatiti Skupština Kantona Sarajevo kako bi se mogao primjenjivati.