Parlament BiH
0

Branislav Borenović: Presuda Evropskog suda je apsolutno neprovediva

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik u Parlamentu BiH Branislav Borenović kazao je da je presuda Evropskog suda za ljudska prava ukoliko je tačno ono iz medija apsolutno neprovediva u Bosni i Hercegovini.

Još jedna sjednica bez zakona o Ustavnom sudu BiH, prošle sedmice se pojavio na stepenicama gdje je predstavljen od Staše Košarca, ali ga niko nije vidio niti je bio na dnevnom redu i nije se raspravljalo"

To je pokušaj vladajućeg SNSD-a da izbjegne odgovornost za rušenje zaključaka Narodne skupštine RS-a. Kazao je kako se usvajaju zakoni iako je odluka NSRS-a da se ne usvajaju drugi zakoni prije Zakona o Ustavnom sudu BiH.

"U zaključcima NSRS piše hitno usvojiti Zakon o Ustavnom sudu, a ne predstaviti ga na stepenicama Savjeta ministara, a da ga niko ne vidi ni u Savjetu ministara, ni na dnevnom redu i da na taj način varaju, obmanjuju NSRS-a i narod. U pokušaju da izbjegnu istinu i strahu od istine čuli smo da je formirana radna grupa. Gdje, gdje je objavljeno, u kojem službenom glasniku, na kojoj sjednici Savjeta ministara je formirana?", upitao je Borenović.

Borenović je rekao da vladajuću koaliciju čine antievropski ljudi koji imaju strah od evropskih pravila i da pokušavaju baciti prašinu u oči Briselu i doći do daha nakon sukoba i konflikta, te kupovina automobila, zgrada.

"Oni evropske zakoen tretiraju, daj to u brzoj proceduri da se završi što prije i sa što manje kritika, a da niko ne postavlja pitanja. Pitat ćemo za zakon o sudu BiH, je li to novi sud, ima li obrise Vrhovnog suda. Novi sud, nova institucija BiH da ima toliko veliku vrijednost jer je dobijena dogovorom vezano za novu zgradu UIO koja ide Dodikovom kumu i za ministarsku fotelju", kazao je Borenović.

Na pitanje o presudi Evrospkog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, Borenović je rekao da to nije Bosna i Hercegovina i da su nemoguće takve izmjene u kojima će Bosna i Hercegovina biti jedna izborna jedinica.

"Ja mislim da je to nemoguće i da je u suprotnosti sa principom postojanja ove zemlje. Republika Srpska je jedna izborna jedinica, Federacija je druga i unutar Federacije i RS postoje izborne jedinice za Predstavnički dom, Narodnu skupštinu i Parlament Federacije. Neprihvatljivo je i nemoguće implementirati jer to onda nije Bosna i Hercegovina, to je nešto što izlazi iz Dejtonskog ustavnog okvira, koju ovu zemlju čini ovakvu kakvom jeste u kojoj su RS i FBiH dva ravnopravna entiteta u kojima ima konstitutivnost tri naroda. Takva presuda neće donijeti bilo šta dobro", kazao je Borenović.

Borenović je najavio predlaganje zaključka u kojem će se od Vijeća ministara tražiti da u roku 30 dana predloži sve neophodne zakonske akte i usvoji podzakonske propise kojim bi se licu registrovanom za nasilje nad ženama zabranilo vršenje javne funkcije u institucijama BiH.