U pet gradskih općina
32

Briga za najmlađe: Da li u Sarajevu ima dovoljno dječijih parkova i inkluzivnih igrališta

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Istražili smo koliko parkova i igrališta je dostupno u Sarajevu, uključujući pet općina (Foto: I. Š./Klix.ba)
Za jedan grad, kao jedno urbane naselje u kojem stanovnici žive, radi i uopšteno koegzistiraju, veoma je važno - što zbog očuvanja životne sredine, tako i zbog rekreacije - postojanje dovoljno javnih površina.

Kontinuirana briga za naše najmlađe sugrađane ogleda se prvenstveno kroz obezbjeđivanje dovoljnog prostora za igru i druženje, ali ujedno i prostor gdje će se osjećati sigurno i zaštićeno.

Sarajevske općine, svaka za sebe ili u saradnji sa kantonalnom vlašću ili uz podršku nekih međunarodnih zajednica, rade na tome da našoj djeci pruže dovoljno javnih površina.

Osim dovoljno javnih površina, prostorno, potrebno je da one budu i adekvatno uređene i opremljene. O tome kako svaka od sarajevskih općina radi na tome, upravo smo ih i kontaktirali.

Nakon usvajanja Uredbe o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo sva dječija i sportska igrališta su sanirana, popravljen je oštećeni mobilijar, zamijenjena je i postavljena zaštitna ograda, te su u ispravnom stanju predata na održavanje KJKP "Park“ Sarajevo.

Spisak sa 78 lokaliteta dječijih i sportskih igrališta, te drugih rekreativnih sadržaja ažuriran je u aprilu ove godine i predat na održavanje ovom javnom kantonalnom komunalnom preduzeću.

Općina Stari Grad

Općina Stari Grad već u posljednjih 13 godina radi na tome kako bi se djeci osigurale dovoljne površine za igru, zabavu i druge aktivnosti.

Kako kažu, Posvećuju pažnju i izgradnji inkluzivnih igrališta tako da je početkom 2020. godine, na lokalitetu Darive (Aleja ambasadora) realizovan projekat pod nazivom “Park mira”. Riječ je o dječijem parku koji se prostire na površini od 1.200 metara kvadratnih.

Park se, kako nam je saopćeno iz sarajevske Općine Stari Grad, park se sastoji uz tri dijela: za fitness, igru i odmor. Ono po čemu je ovaj park izuzetno bitan jeste što je tu zapravo i inkluzino igralište i na njemu su postavljene sprave za djecu sa posebnim potrebama.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Vrijednost projekta iznosila je oko 150.000 KM, a sredstva je osigurala Ambasada Švedske u BiH na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström.

"Dječija igrališta u prethodnim godinama građena su širom Starog Grada, a akcenat je stavljen na padinske dijelove gdje je bio evidentan nedostatak ovakvih sadržaja", kazali su nam iz Općine Stari Grad.

Na Širokači je, ispred prostorija mjesne zajednice, sagrađeno prvo dječije igralište za mališane uzrasta do šest godina. Novo igralište sagrađeno je i na Vratniku, u dvorištu OŠ ”Hamdija Kreševljaković”. Na inicijativu građana izgrađeno je i igralište pored OŠ ”Vrhbosna” na Mošćanici. Na Sedreniku je igralište izgrađeno u ulici Brdovita na broju 18 i ima kombinovanu gumenu i pješčanu podlogu, a površine je 54 kvadratna metra.

Kombinovano dječije i košarkaško igralište izgrađeno je na platou Babića bašča. Dječije igralište sagrađeno je i na višenamjenskom trgu prekoputa Vijećnice. Na prostoru ispred Doma kulture Logavina nalazi se još jedno dječije igralište, a njegova gradnja rezultat je dobrih pobratimskih odnosa Općine Stari Grad Sarajevo i Općine Karpoš.

Na Vrbanjuši, kod vrtića "Bajka“ također je izgrađeno dječije igralište i to na mjestu koje je nekad bilo obraslo travom i korovom. Na stotinjak kvadratnih metara napravljene su dvije površine sa podlogom na kojima se nalazi sve ono što mališane raduje: njihalica, vrtuljak, klackalice, kao i velika metalna kula sa kućicom i toboganom.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Općina Stari Grad Sarajevo je iskoristila sve raspoložive površine na kojima je moguće graditi dječija igrališta, imajući u vidu specifičnost uže gradske jezgre, kao i konfiguraciju terena u padinskim dijelovima. Opredijeljeni smo da našim najmlađim sugrađanima obezbijedimo i dodatne prostore za igru i zabavu te se kontinuirano traže nova rješenja i potencijalne lokacije za dječija igrališta", poručuju iz ove sarajevske općine.

Što se tiče tiče pitanja sigurnosti, Općina Stari Grad Sarajevo je početkom 2022. godine, nadležnom KJKP “Park” u ispravnom stanju na upravljanje predala devet dječijih i pet sportskih igrališta.

Općina Centar

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je 2019. godine usvojilo Odluku o održavanju 22 sportske plohe, igrališta i "ciciban" igrališta na području općine.

Uposlenici Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju“ svakodnevno obilaze ciciban igrališta i sportske terene kojima upravljaju u ime Općine Centar zbog redovnog održavanja igrališta i terena za nesmetanu igru naših mališana i mladih. Općina Centar je za održavanje "ciciban" dječijih igrališta izdvojila u ovoj godini 150.000 KM.

Kako su nam rekli iz ove općine, prije svega žele da najmlađi imaju svoj prostor za bezbrižnu dječju igru i stoga poklanja veliku pažnju održavanju i obnovi dječijih ciciban igrališta.

"Općina Centar je u 2022. godini izdvojila i 275.000 KM za uređenje zelenih površina koje se ne nalaze u Programu redovnog održavanja. U pomenutu kategoriju spada i uređenje Parka 'Jelena Vitas' u Ulici Branilaca Sarajeva, kao i dječije igrališta na Breci. Istim sredstvima je planirano i uređenje dječijeg igrališta u Ulici Ismeta Mujezinovića. Za održavanje Parka 'Jezero' na području MZ 'Betanija' Općina Centar također je planirala 70.000 KM i realizacija je još u toku", kazali su nam iz ove sarajevske općine.

Evropska Unija u skladu sa informacijama sa kojima raspolažemo nije do sada pomogla u sufinansiranju izgradnje dječijih igrališta i preuređenje zelenih površina na području ove lokalne zajednice.

Općina Novo Sarajevo

Općina Novo Sarajevo je tako tokom ove godine za opremanje igrališta utrošila 60.000 KM, a za nabavku mobilijara na javnim površinama sredstva od 20.000 KM.

Za uređenje i unapređenje stanja javnih zelenih površina, Općina svake godine izdvaja oko 200.000 KM. Navedeno podrazumijeva radove na uređenju travnjaka, parkovskih klupa, sadnju drveća, grmlja, cvijeća, žive ograde, postavljanje parkovskih klupa uz šetnice i na zelenim površinama, uklanjanje nepoželjne vegetacije i saniranje tih površina, a sve u cilju stvaranja što ugodnijeg ambijenta za život.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Pored navedenog, Općina Novo Sarajevo započela je ralizaciju i nekoliko kapitalnih projekata iz ove oblasti, poput izgradnje Sportsko – rekreativne zone "Park - šuma Hum“, izgradnje Centra za edukaciju, sport i rekreaciju "Vinko Šamarlić“ u Velešićima, sanaciju pomoćnog stadiona pored Sportske dvorane "Goran Čengić“, kao i izgradnje prostora za odmor i rekreaciju u ulici Varaždinska u naselju Hrasno brdo.

"Općina Novo Sarajevo prva je Općina koja u cilju povećanja bezbijednosti djece i ostalih korisnika i posjetilaca na dječijim i sportskim igralištima, izrađuje Elaborat tehničke zaštite, koji podrazumijeva pokrivanje video nadzorom 11 igrališta (u prvom obuhvatu) i osvjetljenje istih. Izrada glavnog projekta tehničke zaštite i nadogradnje osvjetljenja dječijih i sportskih igrališta je u toku, a nakon realizacije projekta video nadzor pomenutih igrališta će biti uključen u Centar za nadzor. Evropska unija do sada nije pomogla niti sufinansirala neke od projekata za obnovu i preuređenje parkova i igrališta u Općini Novo Sarajevo", potvrdili su za Klix.ba iz Općine Novo Sarajevo.

Općina Novi Grad

Osim inkluzivnog igrališta na Darivi u Općini Stari Grad, jedina ideja o ovakvom prostoru za djecu sa posebnim potrebama postojala je u naselju Saraj-Polje u Općini Novi Grad.

Riječ je o izgradnji dječijeg i inkluzivnog igrališta za potrebe korisnika Centra za podršku osoba sa intelektualnim teškoćama "Oaza".

Međutim, ta ideja nije u potpunosti zaživjela kako nam je ispričao Samir Halilović, direktor udruženja "Oaza".

"Inkluzivno igralište kod udruženja "Oaza" je završeno, ali nije u skladu sa potrebama našeg društva i u skladu sa onim što je dogovoreno. Mi se prvenstveno brinemo o mladima s posebnim potrebama a koji su stariji od 18 godina. Iako je bilo dogovoreno da igralište odgovara potrebama te grupe, nisu ispunjeni raniji dogovori, ali je svakako pohvalno što je urađeno inkluzivno igralište namijenjeno djeci", kazao nam je Halilović.

Inkluzivno igralište u blizini Udruženja
Inkluzivno igralište u blizini Udruženja "Oaza" je prvobitno trebalo biti namijenjeno mladima s poteškoćama iznad 18 godina (Foto: I. Š./Klix.ba)

Općina Novi Grad je početkom proljeća izvršila uređenje parkova i postavljenje novih klupa i korpi za otpatke, kako bi se građanima osiguralo više mjesta za odmor.

Mališani naselja Zabrđe uskoro će dobiti dječije igralište sa modernim mobilijarom i gumenom podlogom. Prvo dječije igralište u MZ ”Zabrđe” gradi se u ulici Avde Palića, a njegovom izgradnjom djevojčice i dječaci dobit će lijepo mjesto za igru i druženje, dok će za njihove roditelje, nane, dede … biti postavljene klupe za odmor.

U Ulici Trg ZAVNOBIH-a, u B fazi Alipašinog Polja, počeli su radovi na rekonstrukciji dječijeg igrališa, gdje će uz obnovu parkovske površine biti postavljen i novi urbani mobilijar za djecu i gumena antitraumatska podloga.

Rekonstrukcijom igrališta sa parkom djeca će dobiti lijepo uređen prostor za igru površine od oko 780 metara kvadratnih.

Park će također biti ograđen, a planirana je i ugradnja klupa za odmor, kanti za otpatke, te uređenje zelene površine sa niskim i visokim rastinjem, gdje će osim djece moći uživati i odmoriti i roditelji, nane, dede…

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je sredstva za izgradnju nova četiri dječija igrališta, a gradit će se u naseljima Sokolje, Briješće, Zabrđe i Bojnik.

Općina Ilidža

Na tromeđi Butmira, Sokolović Kolonije i Ilidže Centar nedavno počeli su radovi na najvećem sportsko-rekreativnom parku na području općine Ilidža gdje će mladi moći uživati u terenima za kolektivne loptaške sportove - rukomet, košarka, odbojka i mali fudbal, a kroz tri igrališta s mobilijarom ponudit će mjesto za dobru zabavu i igru najmlađim stanovnicima Ilidže.

Također, općina Ilidža je tokom ovog ljeta izvršila obnovu izletišta Stojčevac koje građanima, te svim posjetiteljima, pruža prostor za odmor i zabavu, a i riječ je o parku u prirodi što je samim time odlično mjesto za igru naših najmlađih.