Kontroverzne izjave
29

Capak prijeti Austriji i Italiji jer Hrvatskoj uvode mjere: Zdravlje ili politika i turizam

D. Be.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak "zaprijetio" je Austriji i Italiji potencijalnim kontramjerama koje bi Hrvatska mogla poduzeti na zimu.

Capak je veoma nezadovoljan jer su zvanični Beč i Rim proteklih dana pozvali svoje građane da prekinu godišnje odmore u Hrvatskoj i vrate se kući zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Isto bi mogla učiniti i Slovenija koja ima otvorene sumnja da Hrvati friziraju brojeve o zaraženim osobama.

Sve je više evropskih zemalja koje Hrvatsku smatraju nesigurnom zemljom kada je u pitanju širenje koronavirusa.

No, rezignirani Capak je u izjavi za RTL najavio da bi Hrvatska mogla uzvratiti istom mjerom, ali na zimu kada dođe sezona skijanja s obzirom da veliki broj Hrvata tradicionalno zimuje u Austriji i Italiji.

"Podsjetio bih da smo na početku epidemije mi imali veliki uvoz iz skijališta u Austriji i Italiji. Podsjećam da ljeto brzo prolazi i skijanje će opet pa će oni zvati ljude da dođu, a mi ćemo imati situaciju da propišemo mjere. Ništa nije nemoguće, sve se može promijeniti. Intenzivno sudjelujemo, dajemo podatke, mislimo da naša situacija nije loša i da smo sigurna zemlja", kazao je Capak.

Ova izjava naišla je na mnoštvo reakcija u Hrvatskoj, a novinari portala Index.hr pitaju ko je ovlastio Capaka kao ministra vanjskih poslova RH.

"Capak je svojom prijetnjom Austrijancima otvorio ozbiljnu sumnju u sve mjere koje propisuju domaći epidemiolozi. Iz njegovih riječi može se zaključiti da se protuepidemijske mjere ne propisuju zbog opasnosti od zaraze nego zbog međudržavnih problema i domaćih političkih potreba. Znamo, ovo sada zvuči kao otkrivanje tople vode. Nacionalni stožer civilne zaštite, čiji je Capak član, već je dozvolio održavanje izbora i u HDZ-u i u cijeloj državi - na početku i na kraju strogih mjera zatvaranja zabranjivao je kazališta, a dozvoljavao mise, vadio iz karantene Darija Hrebaka kada je u saboru trebao stisnuti zeleni gumb za novu vladu Andreja Plenkovića...", navodi se između ostalog u analizi hrvatskog medija.

Na kraju istaknimo da uprkos sve većem broju zaraženih u Hrvatskoj, Bosna i Hercegovina još nije razmatrala uvođenje recipročnih mjera državljanima Hrvatske, poput obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, pri ulasku u BiH ili 14-dnevna izolacija.

Bilo bi interesantno vidjeti šta bi se desilo kada bi bh. političari imali hrabrosti i odlučnosti da susjedima odgovore jednakom mjerom, baš onako kako i Capak najavljuje i prijeti Austrijancima i Italijanima.