Razgovor sa HDZ-om
44

Čavalić: Hoćemo da ponudimo rješenja, a ne da prepuštamo sudbinu međunarodnoj zajednici

F. H.
Screenshoot: N1
Screenshoot: N1
Admir Čavalić kazao je nakon sastanka sa predstavnicima sa HDZ-a da je pozitivno to što se svi načelno slažu sa tim da su potrebene izmjene Ustava i da je to dobro.

Istakao je kako je došlo nekoliko prijedloga prema Ustavno-pravnoj komisiji i da su prijedlozi slični i da je intencija da se u budućnosti da veći značaj parlamentarnoj većini i građanskom u komparaciji sa etničkim i da je to stav Stranke za BiH i NES-a ali i značajnog dijela drugih stranaka.

"Ustavnopravna komisija treba da razmatra pitanja shodno društvenim promjenama koje su se desile, a to je interevnecija Schmidta," kazao je Čavalić.

On je kazao da očekuju da se sjednica sazove nakon Bajrama i prvomajskih praznika i da se pokrene pitanje izmjena Ustava FBiH, a to u kojem obliku, kakav će biti da to zavisi od Komisije, a nakon toga ide u Predstavnički dom i Dom naroda. Poručio je da ne vidi barijere ili blokade i da je ustavno pitanje jedno od najbitnijih pitanja kojem se mora posvetit posebna pažnja.

"Posebno smo se na fokusirali na ulogu predsjednika i potpredsjednika FBiH. Ukoliko dođe do toga da se ne usaglase da postoje drugi zaštitni mehanizimi, oni se traže u većini u Predstavničkom domu. Naša intencija je da pokažemo da hoćemo da ponudimo rješenja, da ne prepustimo našu sudbinu međunarodnom faktoru," kazao je Čavalić.

Prema njegovom mišljenju postoje dva uvjeta za promjenu Ustava, a to je da se desi kriza da bi se desila izmjena Ustava i da je taj uslov ispunjen. Drugi uvjet je saradnja političkih subjekata na različitim spektrima unutar vladajuće koalicije i opozicije i da se to trenutno dešava kroz organizovane sastanke.

"Svi su načelno za izmjene ustava i to je dobro. To je dobro, pitanje izmjena, načina, koji će se amandmani prihvatit ili ne to je pitanje u daljnjem periodu", kazao je Čavalić