Sjednica 4. septembra
180

Čavalić traži hitno usvajanje zakona o Južnoj interkonekciji zbog ucjena iz Istočnog Sarajeva

N. Ž.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić zatražio je od predsjedavajućeg ovog tijela Dragana Miokovića uvrštavanje zakona o Južnoj interkonekciji na narednoj sjednici, zakazanoj za 4. septembar.

Kako je Čavalić napisao u zahtjevu, od Miokovića se traže uvršavanje ovog zakona na dnevni red 10. hitne sjednice Predstavničkog doma PFBiH, i to po hitnom postupku.

Čavalić je u dokumentu naveo i nekoliko razloga za ovaj zahtjev, a prvi je bio nedavni potez direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka, koji je obustavio isporuku plina za Sarajevo.

"Svjedočimo kontinuiranim pritiscima od strane Sarajevo-gas d.d. Istočno Sarajevo i indirektno entiteta RS u vezi sa blokadom plinskog snabdijevanja za građane i privredu FBiH. Posljednje dešavanje od 13.08.2024. godine kada je isključen plin za glavni grad Sarajevo, predstavlja opasan presedan, ali i upozorenje da će se ovo ponavljati i ubuduće", navodi Čavalić u svom prijedlogu.

Dalje je rekao kako se ovaj prijedlog nalazi već duži period u parlamentarnoj proceduri, te kritikovao Vladu FBiH koja nije ispunila obećanje i poslala svoj prijedlog federalnim parlamentarcima.

"Već je prošlo više od 6 mjeseci kako se ovaj prijedlog zakona nalazi u parlamentarnoj proceduri. Nema opravdanja zašto nije na dnevnom redu. Također, 04.03.2024. godine Ured premijera FBiH je poslao dopis parlamentu u kojem navodi da će se u martu pripremiti zakon i staviti u parlamentarnu proceduru. U septembru prolazi 6 mjeseci od ove najave i neispunjenog obećanja od strane Vlade FBiH", dalje piše u zahtjevu poslanom Miokoviću.

Čavalić je spomenuo i pozitivna mišljenja Zakonodavno-pravne komisije i Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o ovom prijedlogu zakona. Također, napomenuo je i na zaključak spomenutog odbora da se ide dalje u parlamentarnu proceduru usvajanja ovog zakona.

Dalje se ističe koncezus među većinom parlamentarnih stranaka u PFBiH, te međunarodnih partnera BiH po ovom pitanju.

"Postoji konsenzus predstavnika međunarodne zajednice (izuzev možda predstavnika Rusije) da je plinovod 'Južna interkonekcija Bosna i Hercegovine i Republika Hrvatska' od izuzetne strateške važnosti za ekonomsku i energetsku stabilnost FBiH i čitave Bosne i Hercegovine. Načelno, postoji i konsenzus većine političkih subjekata u FBiH: SDP, SDA, NIP, DF, NS, SBiH, NES itd. Sada je vrijeme da se ovaj konsenzus manifestuje u vidu glasanja na sjednicama federalnog parlamenta", stoji u dokumentu kojeg je poslao Čavalić.

Podsjeća se i na prethodni put ovog zakona kroz zakonodavstvo u FBiH.

"Napominjem da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH na 28. redovnoj sjednici održanoj 21.12.2021. godine usvojio Prijedlog Zakona o gasovodu 'Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska' sa tri amandmana Vlade FBiH i četiri amandmana koje je Vlada FBiH prihvatila, pa su amandmani postali sastavni dio Prijedloga ovog Zakona. Nažalost, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 11. vanrednoj sjednici od 31. 3. 2022. godine, skinuo je sa dnevnog reda Prijedlog zakona o plinovodu 'Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska'.", ističe se u zahtjevu.

Za kraj je Čavalić istakao da "ne vidi razloge za izostanak" ovog zakona s naredne sjednice Predstavničkog doma PFBiH, te da je sada odgovornost na Miokoviću kao predsjedavajućem ovog tijela.