Služe za civilnu upotrebu
29

Centar koji je predstavio dronove na ZEPS-u negira da su kineske proizvodnje: "Uvezeni su iz Turske"

V. K.
Centar za tehničko tehnološko ispitivanje oglasio se povodom teme o bespilotnim letjelicama Tayan i Ban-1 te su javnosti ponudili i svoju stranu priče.
Između ostalog, iz ovog centra su govorili o ovim dronovima koji su predstavljeni i na sajmu ZEPS koji je održan u Zenici.

"Dronovi Tayan i Ban 1 su proizvedeni u Turskoj sa eminentnom kompanijom (zbog potpisanog sporazuma o zajedničkoj saradnji gdje je definisano čuvanje poslovne tajne te zbog toga nismo u mogućnosti navesti ime kompanije), kao dva prototipa koji će se u budućnosti proizvoditi u Bosni i Hercegovini kao što je i navedeno u saopštenju za medije. Predstavnici Turske kompanije su zajedno sa nama prezentovali proizvode na ZEPS sajmu. Demantujemo također da su dronovi kineske proizvodnje i da se mogu koristiti u vojne svrhe. Dronovi su privremeno uvezeni iz Turske za potrebe sajma i isti su odmah vraćeni u Tursku po završetku sajma", naveli su.

Naglasili su kako su dronovi isključivo za civilnu upotrebu te da nije tačno da su dronovi proizvedeni u Bosni i Hercegovini.

"Nakon prezentacije proizvoda na sajmu ZEPS, uvjerili smo se da postoji velika potreba za istim ili sličnim proizvodima u geodeziji, aumarstu, vodoprivredi, gorskim službama spašavanja, itd. što nam daje dodatni poticaj da nastavimo dalje. U tekstu koji ste objavili danas također spominjete i gospodina ministra odbrane Zukana Heleza a koji sa ovim projektom nema nikakve veze", zaključili su.