Razočarani i ljuti
60

Centralna banka odbila Mandićev prijedlog: Izgleda da naša saradnja nije bila dobra ideja

N. V.
Idejni projekat zgrade Centralne banke BiH i lokacija izgradnje
Idejni projekat zgrade Centralne banke BiH i lokacija izgradnje
Srđan Mandić je ranije Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ponudio novu lokaciju za izgradnju zgrade i o tome je obavijestio javnost. Iz Banke kažu da zamjena lokacija nije moguća čak ni sa pravne strane, te da je u pitanju populistički prijedlog.
Na samom početku odgovora na pismo, iz Centralne banke BiH Mandiću kažu da su u najmanju ruku iznenađeni "naročito iz razloga što je on njihov jasan i argumentovan odgovor na ponudu za alternativnu lokaciju za izgradnju objekta već dobio, prije nepuna dva mjeseca, na održanom zajedničkom sastanku", tvrde iz ove ustanove.

"Nismo željeli da vi kao načelnik saznajete iz drugih izvora paušalne i netačne informacije o namjeri Centralne banke, kada je riječ o izgradnji našeg objekta u neposrednoj blizini parka Hastahana, stoga smo s vama otvoreno razgovarali i lično vas upoznali o svim detaljima. Ni jednog trenutka nismo stekli utisak vašeg nepovjerenja i nerazumijevanja naših planova, zbog čega smo i opravdano zabrinuti, jer smo bili uvjereni da ćemo u vama imati podršku i saradnju", rekli su oni u odgovoru koji je poslat Srđanu Mandiću, a koji možete u cjelosti pročitati ovdje.

Dalje navode da je ova javna ponuda o promjeni lokacije iznenađujuća i zbog toga što je nekoć Mandić sam planirao promociju ideje Centralne banke BiH u Domu mladih Sarajevo.

Iako su postojali, a i sada postoje negativni stavovi među građanima o gradnji zgrade banke u Hastahani, oni smatraju da su značajnu podršku dobili nakon što su predstavili svoje idejno rješenje i obećali da neće prodati objekt trećoj osobi, da neće graditi zidove, da vojska i policija neće osiguravati zgradu, da više od 9.500 m2 površine, koja je trenutno poprilično zapuštena, ostaje za uređenje parka itd.

"Mišljenja su se očigledno znatno promijenila. Negativni stavovi bili su rezultat kontinuiranog plasiranja poluinformacija i netačnih informacija među neformalnim grupama građana i Facebook aktivistima koje smo mi demantovali u više navrata", rekli su oni.

Zbog svega toga kažu da su očekivali zajedničku saradnju i međusobnu podršku Centralne banke i Općine Centar.

"Smatramo da ste svoje napore trebali usmjeriti ka aktivnostima koje se tiču stvaranja mogućnosti za uređenje i ozelenjavanje parkovske površine. Idejno rješenje koje je predstavila Centralna banka bilo je dobra podloga za to i odražava viziju onoga kako lokalitet Hastahana može i treba izgledati, međutim, jasno je da, nažalost, zbog ovakvih događaja cjelokupna ideja zajedničke saradnje na postizanju konačnog cilja i izgleda cjelokupnog lokaliteta, nije bila najbolji prijedlog", naglasili su iz Centralne banke.

Dalje dodaju da je Srđan Mandić na jednom od prethodnih sastanaka dobio vrlo jasno obrazložen i argumentovan stav Centralne banke, zbog čega nisu u mogućnosti da prihvate ponudu o zamjenskoj lokaciji, te da mu je to bilo potpuno jasno.

"I sami ste u nekoliko navrata u svojim medijskim istupima već naglašavali kako ste Centralnoj banci ponudili tu opciju i kako je ona u startu odbijena iz opravdanih razloga te je namjera ovakvog pisma u medijima još više nejasna i ukazuje nažalost na postojanje nekih drugih namjera", rekli su dodavši da je svojom medijskom aktivnošću Centralnu banku doveo na teren politike i političkih utjecaja, u čemu ne žele učestvovati.

U svom pismu još dodaju da im nije jasno na koji način je Mandić planirao uraditi zamjenu lokacija za izgradnju objekta s obzirom na to da za to nema ingerencije ni načelnik Centra, a ni premijer Edin Forto, koji je pomenut u Mandićevom pismu.

"Za provođenje postupka javne nabavke, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jedan od osnovnih uslova za njegovo pokretanje jesu planirana sredstva u budžetu/finansijskom planu ugovornog organa. Ne postoji propis po kojem bi Općina Centar mogla na bilo koji način finansirati postupak javne nabavke koji za svoje potrebe provodi Centralna banka, te je ovo još jedna u nizu praktično neizvodljivih populističkih ponuda, koje nam putem medija upućujete", rekli su iz Centralne banke BiH.

Pored svega toga, kažu da bi promjenom lokacije štetu trpjela Centralna banka, koja je do sada uradila dosta posla, te dalje nabrajaju završene procese ovog projekta:

  • Definisan je strateški cilj da, u svrhu efikasnog i sigurnog poslovanja i administracije, osiguraju adekvatne poslovne prostore za sve svoje organizacione dijelove;

  • Planirana su sredstva za kupovinu u svom Finansijskom planu. Dakle, sredstva isplaćena Općini Centar nisu sredstva iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, već vlastita sredstva iz Finansijskog plana Centralne banke;

  • Donesene su planske odluke za realizaciju investicije – kupovine zemljišta za izgradnju objekta;

  • Poslata su pisma namjere Općini Centar nakon što je usvojena izmjena Regulacionog plana;

  • Zaključen je kupoprodajni ugovor s Općinom na dan 30.12.2019. godine uz plaćanje svih pratećih administrativnih troškova, za kupovinu parcele ukupne površine 2.290 m2, koja je po kulturi uknjižena kao "dvorište", a u stvarnom stanju predstavlja parking prostor;

  • Izvršena je uplata kupoprodajne cijene u visini od 4.764.228,00 KM odmah po potpisivanju ugovora (31.12.2019. godine);

  • Izvršena je uplata rente u visini od cca 500.000 KM, što je bio preduslov koji je postavila Općina Centar, kako bismo se uknjižili kao vlasnik predmetne nekretnine;

  • U zakonskom roku predat je zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti;

  • Izvršen je postupak uknjižbe prava vlasništva nad predmetnom parcelom kako u zemljišnim knjigama tako i u katastru, uz plaćanje svih popratnih administrativnih troškova;

  • Doneseno je Rješenje kojim je imenovala stručni tim iz reda službenika Centralne banke, za administrativno-tehničku podršku realizaciji projekta investicije u nekretnine, koji proteklih više od godinu, pored svojih redovnih obaveza, intenzivno rade na realizaciji ovog projekta;

  • Ostvarena je saradnja s eminentnim stručnjacima iz prakse, koje je uz adekvatnu naknadu angažovala u dva navrata kao članove konkursne komisije za odabir najboljeg idejnog rješenja;

  • Dva puta je provedena procedura izbora idejnog rješenja, što je ukupno trajalo više od godinu, s obzirom na procedure i rokove koje nalaže Zakon o javnim nabavkama, a sve s ciljem pribavljanja najkvalitetnije ponude, koja će zadovoljiti potrebe kako Centralne banke tako i lokalne zajednice. Trenutno se priprema procedura izbora dobavljača za izradu glavnog projekta, koju smo prema istom tom zakonu dužni provesti i ne možemo postupak obustaviti u ovoj fazi, s obzirom na to da smo se već u startu opredijelili na varijantu zaključivanja ugovora putem pregovaračkog postupka, s dobavljačem koji pobijedi u konkursu za izradu idejnog rješenja. Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 350.000 KM.

"Nadamo se da smo na vjerodostojan način predstavili trud i rad koji su Centralna banka i njeni službenici uložili u kompletan projekt u prethodnom periodu, jer ovo nije ad-hoc zadatak, već projekt koji je rezultat dugoročnog planskog i organizovanog djelovanja, koje intenzivno traje već drugu godinu i u koji su uložena znatna finansijska sredstva", rekli su.

Shodno svemu navedenom, Centralna banka BiH očekuje da Općina Centar postupi u skladu sa zakonom i riješi njihov zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti u jasno definisanom roku.

"Ukoliko ovo vaše pismo ukazuje na mogućnost da Općina Centar naš zahtjev riješi negativno, ovim putem iskazujemo duboko razočaranje vašim stavom prema našoj investiciji te naglašavamo da će Centralna banka biti primorana da zaštitu svojih prava i interesa ostvaruje svim raspoloživim pravnim sredstvima", kazali su.