Donosimo detalje
1.1k

Centralni dio Ilidže će biti u potpunosti pretvoren u veliku pješačku zonu

B. R.
Rustempašina ulica (Foto: D. S./Klix.ba)
Rustempašina ulica (Foto: D. S./Klix.ba)
Centralni dio Ilidže bi trebao izgedati potpuno drugačije nego sada. To će značiti znatno više prostora za rekreaciju građana, najavio je načelnik Nermin Muzur (NiP).
Više prostora će dobiti pješaci i biciklisti, bit će više zelenih površina i onih koje će se moći koristiti i za održavanje različitih javnih manifestacija. Kako bi se to ostvarilo, već je učinjeno nekoliko koraka. Prvi korak je bio djelomično zatvaranje saobraćaja motornih vozila u centralnoj Rustempašinoj ulici.

Na to je u razgovoru za Klix.ba podsjetio i Muzur te je obrazložio zašto se centralni dio Ilidže pretvara u pješačku zonu.

"Općina Ilidža ima najveći broj noćenja i najveće turističke kapacitete u Kantonu Sarajevo. Sve je to preduslov da mijenjamo ambijent. Činjenica je da smo imali veliku ekspanziju turističkog sektora, ali prateći sadržaji u smislu javnih površina nisu razvijani kao privatni sektor", kazao je i dodao da je izgradnjom kružnog toka na cesti M-17 omogućeno da se djelomično zatvori saobraćanje motornih vozila u Rustempašinoj ulici.

Nermin Muzur (Foto: D. S./Klix.ba)
Nermin Muzur (Foto: D. S./Klix.ba)

Napomenuo je da se na gradnju kružnog toka čekalo osam mjeseci te da je općinska administracija uložila napore da se što prije omogući izmještanje različitih instalacija koje su onemogućavale gradnju.

Muzur je ponovio da je riječ o testnom zatvaranju saobraćaja motornih vozila kako bi se utvrdilo da li će to uzrokovati probleme u kretanju vozila. Saobraćaj u spomenutoj ulici je zatvoren petkom od 17 sati do ponedjeljka u 5 sati.

"Jedan od najvećih pješačkih prostora u Kantonu Sarajevo"

Istakao je da je u toku donošenje idejnog rješenja na osnovu kojeg će biti promijenjen izgled centralnog dijela Ilidže.

"Napravit ćemo trg, bit će više zelenila i šetnica. Uređujemo i korito rijeke Željeznice. Onda ćemo sve povezati s koritom rijeke, a u završnoj fazi bismo trebali rekonstruisati staru Željezničku stanicu. Onda bismo uvezali Malu aleju, Željezničku stanicu i Rustempašinu ulicu. To bi bio jedan od najvećih pješačkih prostora u Kantonu Sarajevo", ocijenio je.

Naveo je da je prošle sedmice upravo u Rustempašinoj ulici organizovan košarkaški turnir. Ukazao je na to da planiraju održavanje i drugih manifestacija na ovom prostoru. Očekuje da će već sljedeće građevinske sezone početi uređenje ovog dijela Ilidže.

Muzur je naglasio da to podrazumijeva i uređenje trga između Prve osnovne škole i Četvrte gimnazije.

"Prva faza je uređenje Rustempašine ulice, druga faza je Mala aleja i to od tramvajskog i autobuskog terminala do škola, treća faza je spajanje s Malom alejom i četvrta faza je spajanje Rustempašine ulice sa Željezničkom stanicom. Koliko budemo imali novca u budžetu i koliko brzo budemo provodili javne nabavke, tako ćemo i realizirati ove faze", kazao je.

Uređenje korita Željeznice od Sokolović Kolonije do Otesa

Na obali Željeznice već je počela gradnja staze koja će biti dio pješačkog prostora. Najavio je da je na obali planiran zabavni park za djecu i sportske plohe.

"Pored Mosta Alije Izetbegovića (op. a. u naselju Sokolović Kolonija) je bukvalno bila deponija. Taj dio smo očistili, izvršili nivelaciju terena i počeli graditi stazu. Izrađujemo i idejno rješenje za zabavni park, sportsko igralište i još neki sadržaj. To je na 12.000 kvadrata", istakao je Muzur.

Prema njegovim riječima, uredit će obalu od Mosta Alije Izetbegovića do naselja Otes, što je dužina skoro tri kilometra. Potcrtao je da će se razmotriti i gradnja tartan staze na ovom prostoru.

"Pozitivne reakcije građana zbog djelomičnog zatvaranja saobraćaja u Rustempašinoj ulici"

Tvrdi da su građani vrlo zadovoljni zbog toga što je ograničeno kretanje motornih vozila u Rustempašinoj ulici. Kako je kazao, dobili su pohvale i od saobraćajnih stručnjaka.

Istakao je da se još dešava da pojedini vozači namjeravaju proći tom ulicom jer zaborave da je u navedenom periodu zatvorena za saobraćaj ili nisu informisani o tome. Smatra da će se to povremeno dešavati, dok se ne naviknu na izmjenu režima saobraćaja.

Muzur je potcrtao da je Općina Ilidža spremna iznaći evenutalno dodatna rješenja kako ne bi bilo problema zbog izmjene režima saobraćaja. Očekuje da će centralni prostor Ilidže, kako je rekao, imati punu vrijednost po završetku pandemije, kada će biti moguće održavati javne manifestacije.