Kaznu dobila i US
0

CIK kaznio SNSD s 4.500 KM zbog korištenja djece u političkoj kampanji

N. Ž.
Sjednica Centralne izborne komisije BiH (Foto: Screenshot)
Sjednica Centralne izborne komisije BiH (Foto: Screenshot)
Centralna izborna komisija (CiK) Bosne i Hercegovine je danas održala sjednicu na kojoj je, između ostalog, izrečena kazna za više političkih subjekata u našoj zemlji.

Prije svega, kažnjena je stranka Ujedinjena Srpska (US) zbog preuranjene predizborne kampanje, prema prijavi Transparency Internationala.

Prema prijavi TI BiH, odbornica stranke US Slavka Brezo na svom Facebook profilu objavila da je ova stranka inicirala besplatan papatest. Te objave su sadržavale logotip US čime je promovisala stranku i sebe.

Kazna iznosi 3.000 KM, a odbornici Brezo je još određeno da izbriše spornu objavu sa svojih društvenih mreža.

Dalje je odbijena prijava TI BiH protiv Stranke nezavisnih socijal-demokrata (SNSD) u slučaju načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Jovice Katića.

On je, prema prijavi, plaćao penzionerima odlazak u banju, dok je pojedinim učenicima plaćao vozačke ispite. CIK je ipak na kraju odlučio da je riječ o redovnim budžetskim troškovima, a ne o predizbornoj kampanji.

Ipak, SNSD je ipak dobio kaznu i to od 4.500 KM. Razlog je zloupotreba djece u političke svrhe, po prijavi Partije demokratskog progresa (PDP).

Oni su dostavili i fotografije predstave za djecu u Bronzanom Majdanu na kojoj su se, u prvom redu, pojavili predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, Ljubo Ninković, i kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke, Nikola Šobot, koji im se i obratio.

Zvanično pojašnjenje iz CIK-a kaže da je SNSD odgovoran za zloupotrebu koju je izvršio Šobot.