Preuranjena kampanja
44

CIK podijelio nove kazne: Najgore prošli HDZ i SNSD, kazne dobili i PDP i Draško Stanivuković

N. Ž.
Centralna izborna komisija BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je održala 68. redovnu sjednicu na kojoj su brojne stranke kažnjene zbog preuranjene kampanje, ali i drugih razloga.

Tako je najveću kaznu dobio SNSD, ukupno 7.500 KM. Kako su naveli iz CIK-a, kazna je došla zbog jednog koncerta održanog u Banjoj Luci, gdje je voditelj programa pozvao na glasanje za ovu stranku.

Kazne su dobili i PDP, ali i Draško Stanivuković. Stranka je dobila 5.000 KM kazne, dok je njihov kandidat za gradonačelnika Banja Luke dobio kaznu od 3.000 KM. Stanivuković je kažnjen zbog izjave da je "siguran u pobjedu" na jednom gostovanju prije otvaranja vremenskog perioda za kampanju.

HDZ je ukupno dobio 8.500 KM kazne, od čega je 4.500 KM bila kazna za preuranjenu kampanju i zloupotrebu resursa. Iz CIK-a kažu da je HDZ projekte lokalne zajednice na društvenim mrežama prikazivao kao svoje.

Drugi dio kazne, odnosno 4.000 KM, stiglo je zbog lažnog predstavljanja i trgovine biračkim mjestima, a istu kaznu je dobio SDP. Navodi se da je član biračkog odbora Tarik Osmanhodžić bio delegiran ispred HDZ-a, iako je član SDP-a, što govori o tome da je riječ o trgovini biračkim mjestima. On je dobio kaznu od 1.000 KM.