Odluka Štaba
109

Civilnoj zaštiti FBiH naređeno da podijeli spornih 80 respiratora iako je istraga u toku

A. D.
Sa sjednice Štaba
Sa sjednice Štaba
Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici naredio je Federalnoj upravi civilne zaštite da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada FBiH isporuči kliničkim centrima i kantonima na području FBiH.
Ovo se dešava uprkos činjenici da istragu u vezi sa brojnim nepravilnostima koje su izbile na površinu uveliko provode Tužilaštvo KS i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Inače, ugovor su za kupovinu spornih 100 kineskih respiratora, od kojih je za sada stiglo 80, potpisali Fikret Hodžić direktor "FH Srebrena malina" i Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Prema današnjoj naredbi, po 10 respiratora će biti uručeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Kako smo pisali, respiratori koji su protekle subote stigli iz Pekinga i dalje stoje na sarajevskom aerodromu pod carinskim nadzorom i neće biti upućeni zdravstvenim ustanovama sve dok firma "FH Srebrena malina" ne uplati više od milion KM PDV-a.

Večera se prvi put o svemu oglasio i Solak koji je okrivio medije zatraživši od glavne tužiteljice KS Sabine Sarajlije da ispita "neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkam".