Sastanak dva HDZ-a
62

Čović i Plenković u Mostaru: "Jačanje saradnje sestrinskih stranaka na dobrobit Hrvata u BiH"

M. G.
U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je održan sastanak između delegacije HDZ-a BiH predvođenog predsjednikom Draganom Čovićem i delegacije HDZ-a na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem.

Delegacije su tokom sastanka govorile o nastavku ojačavanja snažne saradnje sestrinskih stranaka, s naglaskom na trajnu predanost zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i evropski put BiH, relevantne reformske procese i strateške razvojne projekte.

Čović je ovom prilikom naglasio napore koji se ulažu za osiguravanje političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, posebno uoči nadolazećih Lokalnih izbora, kao i nužnost hitnog provođenja reformi kako bi se postigao napredak na evropskom putu BiH.

"Istaknuta je važnost daljnjeg osnaživanja saradnje sa sestrinskom strankom, koja svakodnevno doprinosi u naporima za izgradnju evropske perspektive Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopćenju HDZ-a BiH.

Plenković je istakao da će "HDZ nastaviti izvrsnu saradnju sa sestrinskim HDZ-om BiH na dobrobit hrvatskog naroda u BiH, kao i boljitka i stabilnosti čitave BiH".

"Zajednički prioritet je evropski put BiH, kao i postizanje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, što je važno radi funkcionalnosti i skladnih odnosa među narodima u BiH", dodaje se u saopćenju.

Na kraju sastanka, zaključeno je da ovaj susret iznova potvrđuje posvećenost snažnim međusobnim odnosima i zajedničkim naporima u usmjeravanju Bosne i Hercegovine na evropskom putu, što je naznačeno kao ključno za dugoročni napredak, "zajedno sa zaštitom Ustavom zagarantovanih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda".