Problem u Planu rasta
184

Čović: Oni koji se predstavljaju zaštitnicima BiH ugrožavaju njen evropski put

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović večeras je boravio u Tuzli, povodom centralnog predizbornog skupa i predstavljanja kandidata za tamošnje Gradsko vijeće. U susretu s medijima govorio je i o pitanjima koja su od državnog značaja.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, s ciljem daljih aktivnosti i nastavka sudjelovanja u procesu Plana rasta za Zapadni Balkan, danas je Evropsku komisiju informirala i uputila dokument o našoj trenutnoj usuglašenosti kada je u pitanju Plan rasta.

Naime, BiH još nije usaglasila dokument za Plan rasta jer ne postoji saglasnost u vezi sa nekoliko pitanja, poput popunjavanja Ustavnog suda BiH. Shodno tome naša zemlja bi mogla izgubiti 70 miliona KM ukoliko ne pošalje usaglašeni dokument.

Lider HDZ-a Dragan Čović pak ističe da je osim 70 miliona KM ugroženo i milijardu eura koji bi trebali biti usmjereni ka našoj zemlji.

"Svi oni koji vole ovu domovinu moraju razumjeti da lokalne sitne interese i politike ostave za drugo vrijeme, a da se danas podredimo prije svega svome mjestu unutar evropske porodice. Ako se za to izborimo, onda ova milijarda eura i 70 miliona KM neće biti upitni. Sva druga nadmurivanja ostavimo za neko drugo vrijeme", kazao je Čović.

Inače, četiri kantona u Federaciji BiH, odnosno Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Unsko-sanski su poslali saglasnost za Plan rasta nakon dan i po pregovora, ali uz određene uslove.

Međutim, prema mišljenju Vijeća ministara BiH potrebno je bilo izjašnjavanje "za" ili "protiv", bez uslova pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

"To je dio igre i skretanja pažnje na sebe, upravo u ovo vrijeme, kako bi se predstavljali zaštitnicima nečega u BiH. Kažem njima, ali i svakome drugom da ta nadmudrivanja ostavimo po strani. Ugradimo BiH u evropsku porodicu. Povedimo je euroatlanskim projektom, a onda se ne treba brinuti kako ćemo se mi unutar sebe politički organizirati. To samo govori o političkoj nezrelosti onih koji drugačije nastupaju", dodao je Čović..

I pored svih trakavica koje se vezuju za Bosnu i Hercegovinu, lider HDZ-a je uvjerenja da bi Evropska komisija vrlo brzo trebala donijeti odluke i otvoriti vrata našoj zemlji.

"Uvjeren sam da će se u narednih mjesec dana to desiti", dodao je Čović.

Govoreći o centralnom predizbornom skupu i predstavljanju kandidata za Gradsko vijeće Tuzle, Čović je kazao da mu je drago što HDZ i u tom gradu predstavlja jednu veliku porodicu hrvatskog naroda.

"To bi trebalo stvoriti ambijent u kojem ćemo imati dva vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, ali jednako tako širem BiH šaljemo poruku mira, slobode i dobre organiziranosti HDZ-a koji treba stvoriti bolji ambijent za život", naveo je Čović.

Vjeruje da sredine kao što je Tuzla, u kojima su Hrvati malobrojni narod u odnosu na druge, mogu dobiti izdašniju pomoć sa viših nivoa vlasti, a da bi se to desilo svi moraju biti dobro organizirani.