Opći sabor HDZ-a
118

Čović: Postoje problemi s partnerima u vlasti, zahvaljujući Plenkoviću Hrvatima je danas lakše

A. Ku.
Dragan Čović, Andrej Plenkvoić i Dragan Primorac na Općem saboru HDZ-a (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Dragan Čović, Andrej Plenkvoić i Dragan Primorac na Općem saboru HDZ-a (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se u Šibeniku na održavanju Općeg sabora HDZ-a Hrvatske.

On je na početku kazao da je HDZ može kazati da je vrijeme da se obilježi puno pobjeda u ovoj godini.

"Krenulo je sve, kako ste već čuli, izborima za Sabor Republike Hrvatske, potom za Evropski parlament, naši lokalni izbori su završili opet na jedan veličanstven način. Teško da bi mi danas mogli da maštamo o EU budućnosti i svojoj ravnopravnosti na prostoru BiH da nije HDZ-a i da nije njenog vodstva i ovako uvjerljive pobjede na svim proteklim izborima", rekao je Čović.

Kazao je da je su lokalni izbori bili prilika da HDZ pošalje poruku te da danas hrvatski narod u BiH sa 85 posto glasova podržava HDZ.

"Ali ono što moramo naučiti iz ovog procesa je da zajedništvo treba dalje graditi, jer smo i na ovim izborima osjetili da imamo problema unutar tog kapaciteta, kako nas ne bi naši prijatelji unutar HNS izlagali porazima u sredinama gdje je naša brojnost izjednačena s drugim narodom, ovaj put mislim na Žepce i Odžak, ali mislim da ćemo i ovaj put to završiti dobro. Danas HDZ u Stocu pobjeđuje sa dvotrećinskom većinom na izborima, u Mostaru ovaj put HDZ ima 16 vijećnika, a Hrvati mogu maksimalno imati 15", rekao je Čović.

Istakao je i da nije bilo Andreja Plenkovića, Hrvati u BiH ne bi mogli birati svoje predstavnike na svim nivoima vlasti.

"Zato jedno veliko hvala na ohrabrenju da izdržimo i uspjeli smo. Nama je danas mnogo lakše nego prije, jer Plenković kada dođe s evropskim dužnosnicima u Sarajevo kaže: 'Ja ne idem u Predsjedništvo, jer tamo nemamo legitimno izabranog Hrvata'. To se dalje čuje nego da mi govorimo danima, to govori neko ko danas predvodi evropsku politiku", istakao je.

Čović je govorio i o funkcionisanju vlasti u BiH te je kazao da postoje problemi kada je riječ o bošnjačkom i srpskom narodu.

"Nažalost, Trojka koja je zajedno s nama u ime bošnjačkog naroda nije baš na pravi način praćena na ovim lokalnim izborima, kod srpskog naroda je to malo drugačije. Mi smo tu da budemo na središtu između jednih i drugih, da predvodimo EU put u BiH, koliko god malobrojni, ja kaže, najjača politička pozicija u BiH", rekao je Čović.

Izrazio je na kraju nadu da će tokom naredne godine biti izmijenjen Izborni zakon te ponovio podršku Hrvatske na tom putu.

Na kraju obraćanja je izrazio nadu da će tokom naredne godine biti izmijenjen Izborni zakon BiH kako bi se, kako kaže, osigurala ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda.