Slijedi debata
163

Ćudić poručila Čavaliću: Vidimo se pred radnicima, neradna nedjelja je prioritet

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić dobio je poziv Sindikata radnika u trgovini da s njihovim članicama debatuje o tome zašto se protivi neradnoj nedjelji.
Tim povodom se oglasila članica Predsjedništva Naše stranke (NS) Sabina Ćudić.

"Imamo konsenzus radnica, poslodavaca i vlasti da radnice u trgovini imaju neradnu nedjelju i to je veliki društveni uspjeh za koji, prije svega, treba zahvaliti resornom ministru Amiru Hasičeviću kao izvrsnom medijatoru u procesu pregovora o neradnoj nedjelji. Međutim, zastupnik Čavalić smatra da je on taj koji im treba, kao djeci, objasniti šta jest a šta nije za njihovo dobro. Ako zaista bude toliko bahat da se odazove na debatu, na debatu ćemo se odazvati moje kolege iz Naše stranke i ja i argumentovati u korist radnica", kaže Ćudić.

Dodaje da nema tog novca koji može kupiti slobodan, isplaniran dan bilo s porodicom bilo samostalno.

"A ako, ipak, gospodin Čavalić hoće da kaže da postoji društveno-politički interes za koji je potrebna žrtva cijele jedne grupacije, u ovom slučaju radnica u trgovini, spremna sam mu reći da je jadno svako društvo koje svoj interes bazira na žrtvi slabije plaćenih ljudi, dominantno žena i da je svako društvo svoj progres postiglo na oslobađanju upravo takvih grupacija", zaključuje Ćudić.

Čavalić je kroz niz medijskih istupa objasnio razloge zbog kojih se protivi uvođenju neradne nedjelje koja će važiti za pojedine radnike u trgovini. Recimo, radnici na pumpama će biti izuzeti, jer će pumpe raditi i nedjeljom.

Osim toga, kazao je da se na ovaj način trgovački lobi bori sa nedostatkom radne snage te umjesto da radnicima budu ponuđeni bolji uslovi rada i veće plate, oni će dobiti neradnu nedjelju.