Oglasili se na Twitteru
38

"Čudna" objava Ambasade SAD-a u Ukrajini: Šta je starije, Kijev ili Moskva

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kijevu je pomalo začuđujućom objavom na svom zvaničnom Twitter nalogu, reagirala na jučerašnji Putinov govor u kojem je potkopavao suverenitet Ukrajine, tvrdeći da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija.

Oni su objavili niz fotografija kijevskih manastira i crkvi koje datiraju iz 10. i 11. vijeka, a paralelno s njima fotografije šume ispod kojih su napisali "Moskva".

Ovime su vjerovatno željeli aludirati na to da je Kijev mnogo stariji od Moskve, pa samim time i Ukrajina od Rusije, zbog čega Putinov jučerašnji govor "ne drži vodu".

Ipak, ova objava nije naišla na odobravanje mnogih korisnika Twittera koji su u komentarima pisali kako se zvanični profil ambasade ne bi trebao koristiti za ovakve objave.

Podsjećamo, Putin je jučer održac govor u kojem je potkopavao suverenitet Ukrajine – opisujući status Kijeva kao glavnog grada nezavisne suverene zemlje kao "poklon" Moskve.

"Počnimo s činjenicom da je modernu Ukrajinu u potpunosti stvorila Rusija, tačnije boljševička, komunistička Rusija. Ovaj proces je započeo gotovo odmah nakon revolucije 1917. godine. Tada je, uoči i nakon Drugog svjetskog rata, Staljin već pripojio SSSR-u i prenio Ukrajini neke zemlje koje su ranije pripadale Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. A 1954. godine, iz nekog razloga, Hruščov je uzeo Krim od Rusije i dao ga Ukrajini. Zapravo, tako je nastala teritorija Sovjetske Ukrajine", rekao je Putin.

Putin je prošlog ljeta objavio tendenciozan esej o ukrajinskoj i ruskoj historiji, što se smatralo izgovorom za eskalaciju pritiska na Ukrajinu.