Prijedlog HDZ-a 1990
1.8k

Cvitanović: Ako žele građansku državu, mogu je imati s tri republike

R. D.
Cvitanović u programu FTV-a
Cvitanović u programu FTV-a
Trenutna politička kriza je možda najteža nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

On kaže kako ovu krizu vidi kao trenutak kada stvari moraju krenuti ili ka dolje, ka još gorem stanju ili ćemo svi zajedno krenuti ka rješenju. Samatra da odgovornost, u političkom smislu, leži na onima koji već 20 godina vladaju u BiH, rekao je u gostujući u programu Federalne TV.

"S bošnjačke strane tu prvenstveno mislim na SDA, Bakira Izetbegovića i opozicione stranke koje su imale priliku vladati u proteklom periodu, u vrijeme Alijanse i u vrijeme Platforme i koji nisu ništa uradili. S hrvatske strane to je evidentno HDZ BiH, koji godinama vlada, koristi sve resurse koji su na raspolaganju Hrvatima. I sa srpske strane to je definitivno SNSD u proteklih 20 godina", kaže on.

Cvitanović ističe da je uvijek protiv bilo kakvog nametanja rješenja iz vana.

"Protiv sam sankcija bilo kome. Ne smatram da je dobro da neko na taj način bude eliminiran iz političkog života u BiH. Postoje oni koji također nose odgovornost za ovakvo stanje, a to su oni koji biraju te iste lidere godinama", kaže on.

Po pitanju izmjena Izbornog zakona kaže kako niko od Hrvata nikada neće pristati ispod minimuma zaštite nacionalnih interesa koju, kako kaže, vuku iz konstitutivnosti naroda.

"Moj prijedlog je kompromis, dogovor, održavanje izbora po poštenom Izbornom zakonu, a ako ne bude rješenja i ako žele toliko apsolutnu građansku državu, možemo je dobiti za dva dana. Tri republike i apsolutna građanska država. Dakle, ako imamo Federaciju koja je entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, onda valjda moramo imati na nivou političkog predstavljanja iste mogućnosti izbora svojih predstavnika", zaključio je on.