Rok ističe
3

Da li će entitetske vlasti poslušati Ustavni sud ili će se oglušiti o pitanju državne imovine u Varešu i Jahorini

D. Be.
Entitetski premijeri Nermin Nikšić i Radovan Višković (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Entitetski premijeri Nermin Nikšić i Radovan Višković (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Krajem ove sedmice, tačnije u petak i subotu, ističu tri mjeseca od kada je Ustavni sud BiH dostavio odluke vladama FBiH i RS-a o predmetima prodaje i prenamjene šumskog zemljišta čiji je vlasnik država Bosna i Hercegovina.
Iz Ustavnog suda BiH su kazali da je Odluka o dopustivosti i meritumu u predmetu Jahorina od 11. jula 2024. godine dostavljena Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma RS-a 18. jula 2024. godine. Dan kasnije Odluka o predmetu Vareš dostavljena Vladi FBiH odnosno Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na pitanje da li su nadležni dostavili obavijest o izvršenju odluke, iz Ustavnog suda nam je rečeno da još nisu razmatrali izvršenje ovih odluka s obzirom da rok još nije istekao.

I dok se očekuje da Vlada RS-a poništi prodaju 56 duluma državne imovine na Jahorini koju je kupio član SNSD-a iz Teslića Srđan Klječanin, iz federalnog resornog ministarstva je ranije najavljeno da će poštovati odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju prvobitna prenamjena šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene na području Vareša gdje je šumu krčila britanska firma Adriatic Metals.

Treba podsjetiti kako je za isključivanje Pravobranilaštva BiH u procesu davanja državnog zemljišta britanskoj firmi u Varešu određenu ulogu odigrao i visoki predstavnik Christian Schmidt s obzirom da se federalni premijer u obrazloženju odluke o davanju saglasnosti o prenamjeni zemljišta pozvao na Schmidtovu saglasnost. Ranije se spekulisalo da se Schmidt zanima za određeno eksploatisanje ruda na području dijelova FBiH gdje su investitori njemačke i britanske kompanije.

Izvršenje odluka Ustavnog suda BiH dolazi i u sedmici kada su nakon dugo vremena za isti sto trebali sjesti lideri koalicije na državnom nivou (SNSD, HDZ i Trojka), no sastanak je odgođen zbog Dana žalosti u Jablanici i kolektivne dženaze stradalim u poplavama.

I dok nadležni organi rade, veoma sporo, stidljivo i skromno, kada su u pitanju predmeti državne imovine na području RS-a i dijela FBiH, u južnijim krajevima naše države žmiri se na sve zbivanja. Kako smo već pisali, mjesecima unazad u Hercegovini uveliko se grade solarne elektrane na državnom zemljištu.

Zemljišta, šume i kamenjari se pretvaraju u solarna polja, investitori-biznismeni poput Zdravka Mamića i drugih zadovoljno trljaju ruke za nove projekte, a lokalne vlasti prešutno sve odobravaju. Ništa ne bi bilo sporno da se zakonito vrši prenamjerna državnog zemljišta, no to nije moguće s obzirom da je državna imovina trenutno pod zabranom raspolaganja.