Trgovina pozicijama?
40

Da li će se nastaviti praksa "kupovine" zastupnika za formiranje vlasti?

B.H.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u državnom Parlamentu danas se oglasio upozorivši na ustaljenu praksu kupovine poslanika u toku predstojećih proces formiranja vlasti. Ko je koga kupio znat ćemo vjerovatno brzo nakon formiranja vlasti.

Sasvim je sigurno da ni ovi izbori neće bili lišeni ustaljene pojave "kupovine ruku" pri formirajnu vlasti na svim nivoima. Zastupnici se "kupuju" na razne načine, dobijanjem raznih značajnih javnih funkcija ali i drugim materijalnim satisfakcijama.

Najpoznatiji slučaj je svakako afera "Dva papka" iz 2014. godine, tada je na portalu Klix.ba objavljen snimak u kojem tadašnja premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika zbog formiranja parlamentarne većine. Kasnije će se otkriti da je bilo riječ o Iliji Stevančeviću i Vojinu Mitroviću.

Tada je vladajuća koalicija imala gotovo identičan broj ruku kao i opozicija, te se upustila u "kupovinu ruku" koja im je u konačnici donijela vlast u RS-u.

Mora se spomenuti i slučaj iz Doboja 2018. godine. Tada je tadašnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović zbog koketiranja sa Dodikom zajedno sa Borisom Jerinićem izbačen iz SDS-a. Ubrzo su prešli u SNSD, a Petrović je nagrađen mjestom u Parlamentarntu BiH, dok je Jerinić postao novi gradonačelnik Doboja.

Poznat je i slučaj stranke BOSS koja je dugo vremena u Kantonu Sarajevo direktno odlučivala pri formiranjima i rušenjima vlada. Kao zahvalnicu za podršku vladama zastupnici BOSS-a su postavljani na direktorska mjesta u javnim službama Kantona Sarajevo.

Ostaje da vidimo da li će i nakon ovih izbora ključ formiranja vlasti na svim nivoima ponovo biti preletači i "kupljeni" zastupnici, no teško je očekivati da će se u dogledno vrijeme stati u kraj sa tom praksom