Uoči sastanka u Beogradu
120

Da li Dodik nagovještava politički kraj: Bolje da odem dostojanstveno nego da budem poltron

N. V.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Za sutra je najavljen sastanak u Beogradu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovaj sastanak je večeras komentarisao Dodik prilikom čega je na neki način pomenuo kako bi radije otišao sa političke scene nego bio poltron.

Dodik je večeras novinarima u Banjoj Luci rekao da razumije šta Srbija može da učini, a šta ne te da od Vučića ne traži podršku u cjelosti, ali da očekuje razumijevanje.

Dodiku odavno Sjedinjene Američke Države prijete sankcijama, a kako se situacija zakuhava, sankcije su i sve očiglednije. Zbog toga, izglednim se čini i da će Dodik sam spustiti loptu.

"Ja sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, 'tetoši' neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu", rekao je Dodik večeras.

Čak je i lider najveće opozicione stranke u RS-u Mirko Šarović danas najavio moguće sankcije za Milorada Dodika kazavši "da se priprema teren za takvo nešto".

Jasno je da međunarodna zajednica već neko vrijeme Dodika drži na oku i razmišlja o najbezbolnijem načinu njegove smjene. Nakon današnjeg sastanka u Briselu, čak je i hrvatski premijer Andrej Plenković kazao da su evropski lideri poput Angele Merkel, Josepa Borrella i Viktora Orbana zabrinuti i da ne odobravaju nikako Dodikove poruke.

Zabrinuti su i zvaničnici u Bosni i Hercegovini pa sve češće pozivaju Christiana Schmidta da povuče konkretne poteze kada je riječ o Miloradu Dodiku, a s druge strane visoki predstavnik u BiH ne negira da će to i uraditi. Sve to vidi i sam Dodik, pa se po večerašnjoj izjavi čini da jedini izlaz vidi u smirivanju tenzija.