Pomjeranje Dana RS-a
66

Da li se Dodik odrekao sebe, pogazio sve i da li mu Božić više nije 7. januara?

D. Be.
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Milorad Dodik danas je najavio da će sutra u Beogradu na Svesrpskom saboru predložiti da se Dan RS-a ubuduće obilježava 15. februara umjesto 9. januara. Prije pet mjeseci Dodik je ultimativno govorio da Dan RS-a ne može biti nijedan drugi dan osim 9. januara.
Tako je Dodik najavio konačno spuštanje zavjese na priču o proslavi neustavnog praznika kojeg druga dva naroda u BiH posmatraju kao početak rata, odnosno politički momenat koji je započeo i dao osnovu za etničko čišćenje, progone, ratne zločine i na kraju genocid.

Sada je za očekivati da će predsjednik bh. entiteta RS i lider SNSD-a, s nadom da su svi kratke pameti, pokušati ovu priču "okrenuti na svoj mlin" pod plaštom patriotizma i nacionalizma. Zbog toga treba iskoristiti ovu priliku pa podsjetiti kako je Milorad Dodik nedavno, 3. januara ove godine, govorio o mogućnosti da se neustavni Dan RS-a obilježava neki drugi dan.

"Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje istorije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način mijenjate svoj karakter i obilježje, a to nije moguće", izjavio je Dodik.

Kazao je da "ne postoji sila koja bi to mogla da zabrani".

"Ne može neko sa strane doći i nama reći šta ćemo obilježavati. To je isto kao kad bi neko došao i nama rekao da 7. januar nije Božić - tako mi to gledamo“, rekao je Dodik u Banjoj Luci naglasivši da se Dan RS-a ne može obilježavati nijedan drugi datum osim 9. januara.

3. januar 2024. godine
3. januar 2024. godine

Prijetio je Dodik svima u BiH, pa i međunarodnoj zajednici zbog Dana RS-a na 9. januar kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata proglasio kao neustavan. Od neustavnog praznika je napravio nacionalistički kičeraj sa kojeg je jačao svoju poziciju prvog baje u RS-u.

Dodikov nastavak obilježavanja, uprkos odluci državnog Ustavnog suda, je predstavljao kvalitetan materijal za Tužilaštvo BiH koje nažalost godinama nije imalo ni volje ni snage ni hrabrosti da poduzme nešto.

Ipak, danas je Milorad Dodik i to uoči velikog okupljanja političkih predstavnika Republike Srbije i entiteta RS odlučio najaviti veliku stvar, koju sigurno nije osmislio sam pa je pravo pitanje ko mu je "išaretio" da napravi ovaj korak.

Sada Dodik smatra da je važno da Republika Srpska 15. februara obilježava svoj dan kada i Srbija.

"Time se šalje poruka da je srpski narod jedinstven, nema bosanski ili ovaj-onaj, samo postoji srpski narod koji je integrisan kojeg okuplja zajednika historija koja je za nas važna", rekao je Dodik.

Ono što slijedi jeste da će Dodik na svaki način pokušati opravdati ovaj potez koji će naići na žestoke kritike opozicionara.

Na kraju ipak treba istaći da će Milorad Dodik barem na ovaj način konačno ispoštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i ono što je od njega zatražio visoki predstavnik Christian Schmidt koji je ranije najavio da se Dan RS-a ubuduće više neće obilježavati na takav način 9. januara.

Čin formiranja RS-a 9. januara 1992. osporio je Ustavni sud BiH dva puta, ali i Ustavni sud Republike BiH krajem februara 1992. godine, koji je poništio donesenu deklaraciju.