Promašena politika?
89

Da li se SDA Novi Grad obila o glavu "dvostruka igra": Imaju manje vijećnika, a Efendić nikada snažniji

B. H.
Predsjendik OO SDA Novi Grad Adnan Efendić (Foto: Facebook)
Predsjendik OO SDA Novi Grad Adnan Efendić (Foto: Facebook)
SDA Novi Grad Sarajevo se suočava s posljedicama vlastitih političkih manevara, a pitanje koje se sve češće postavlja glasi: da li im se njihova "dvostruka igra" u ovoj općini obila o glavu.

Uprkos dogovorima na višim nivoima o saradnji sa Semir Efendićem, bivšim načelnikom Novog Grada i trenutnim članom Stranke za BiH, općinski odbor SDA Novi Grad dugo je pokušavao provući svog kandidata. Tek u posljednjem trenutku, pod pritiskom centrale, odustali su od te namjere.

Kada je riječ o vlastitom kandidatu vodili su nekoliko razgovora, no bezuspješno, a prije svega nisu dobili podršku predsjednika stranke Bakira Izetbegovića

Adnan Efendić, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, već duže vrijeme slovi za jednog od najglasnijih protivnika Semira Efendića. Iako je centrala SDA svjesna da je podrška Efendiću ključna za održavanje stabilnih odnosa sa Strankom za BiH, lokalna organizacija SDA do posljednjeg trenutka nije popuštala, želeći svog kandidata.

Tokom izborne kampanje, umjesto da podrže Efendića, SDA Novi Grad se okrenuo napadima, očito ne uspijevajući prepoznati podršku koju bivši i sadašnji načelnik ima među biračima.

To se očituje i u rezultatima. Na izborima 2020. godine, SDA Novi Grad imala je 10 vijećnika u općinskom vijeću, s tim da, kada je Efendić napustio stranku, njih osam prešlo je u SBiH.

Na posljednim izborima taj broj je pao na 7, dok je Stranka za BiH, koja prethodno nije imala nijednog vijećnika, zahvaljujući Semiru Efendiću sada osvojila čak 11 mandata.

Ovo je dodatno potvrdio izbora za načelnika, gdje je Efendić uvjerljivo pobijedio sa 74 posto osvojenih glasova.

Neusklađenost lokalnih i centralnih politika

Dok je centrala SDA na kraju bila presudna i donijela odluku da se ide u podršku Efendiću, lokalni odbor očito nije bio spreman na takvu strategiju. Haris Zahiragić, član predsjedništva SDA, komentirao je to još u maju ove godine.

"Niti jedan općinski odbor pojedinačno nije stranka, nego njen lokalni organ, pa s tim u vezi odluku o tome hoće li i gdje će SDA imati kandidata za načelnika... donijet će viši organi stranke", govorio je tada Zahiragić.

U praskozorje kampanje SDA Novi Grad se upleo u okršaj između Efendića i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete, kazavši kako se dvojac hvali izgradnjom IX transverzale, a za kraće vrijeme je napravljen Pelješki most.

Jasno je kako je SDA Novi Grad djelovao izvan dogovorenih okvira, narušavajući interne stranačke odnose i dugoročne političke ciljeve. Umjesto koordinirane strategije, lokalni odbor je vodio kampanju koja je očigledno imala kontraproduktivan učinak.

Rezultat je gubitak vijećničkih mandata i jačanje Stranke za BiH, što ostavlja dojam da je SDA Novi Grad sama sebi stvorila problem.

Nakon poraza, umjesto preispitivanja svojih poteza, SDA Novi Grad sada se pokušava "sakriti" iza impresivnog rezultata Semira Efendića, koji je osvojio čak 74 posto glasova za načelnika. Iako su tokom kampanje pokušavali osporiti njegovu popularnost, izvjesno je da će buduća retorika biti isticanju projekata koje je SDA ranije započela, a koji su realizovani tokom Efendićevog mandata.

Međutim, birači su očito imali drugačiju viziju ko je zaista zaslužan za razvoj općine, što se reflektuje i na rezultatu izbora.

Lista SDA za Novi Grad je obilovala ranijim "recikliranim" kadrovima, te se očekuje odgovornost rukovodstva za kadrovske propuste. Politička strategija SDA Novi Grad, koja se oslanjala na dvostruke poteze i sukob s bivšim načelnikom, očito je dovela do gubitka povjerenja među biračima. Efendić je ojačao svoju poziciju, dok je SDA ostala s manje vijećnika, kakve će to dugoročno posljedice donijeti za SDA Novi Grad i da li će biti reakcije centrale ostaje da se vidi.