Klix Studio
32

Damir Mašić: Predstavnike EU Delegacije nikada nisam vidio na šehidskom mezarju "Kovači"

S. M.
Gost novog izdanja Klix Studija bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić. Govorio je o politici Milorada Dodika, odluci OHR-a da suspenduje Ustav Federacije, izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda, fiskalnoj reformi u FBiH i brojnim drugim temama.

Na početku je rekao da Milorad Dodik već 18 godina vrši atak na dvije najbitnije institucije u BiH, OHR i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Smatra da nije u pitanju retorika, iako su mnogi godinama govorili da jeste.

"Dodik je stjeran u ćošak. On brani svoju slobodu, brani se od pravsuđa BiH. Djecu je uvukao u to. U RS-u postoji kasta kojoj je sve osim mira i stabilnosti i utabanog puta EU i NATO-u nikako ne odgovara. Dodika treba shvatiti ozbiljno. Naši međunarodni prijatelji, nakon godina opravdavanja, konačno su shvatili o čemu se radi. Najozbiljnije su to shvatili SAD, Velika Britanija i Njemačka, ostali kaskaju", rekao je Mašić.

Na pitanje da li je visoki predstavnik Christian Schmidt svojom odlukom iz aprila 2023. da zamjeni potpis potpredsjednika Refika Lende prilikom imeovanja Vlade Federacije BiH suspendovao Ustav FBiH Mašić je rekao da nije.

"Kad pogledate rezultate izbora bilo je više nego jasno da Trojka, plus HDZ 1990 i HDZ apsolutno imaju potrebnu većinu. Onda se ispod stolova dešavaju mašne, tašne i ko zna šta. Onda se dolazi do te prekomponzicije. I u toj situaciji visoki predstavnik je reagovao jer je jasno da postoji i više nego definisana parlamentarne većina u Predstavničkom domu (FBiH) i u Domu Naroda (FBiH), ali neko pokušava proceduralno zakočit da Fadil Novalić ostane još jedan tehnički mandat", kazao je Mašić.

Govorio je i odluci Trojke i HDZ-a da predsjednik Snage Naroda Ramo Isak postane ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH.

"Da me neko sada pita da li je bolje da je Ramo Isak i njegova stranka unutar većine u Federaciji BiH ili da nema Vlade, i da imamo tehnički mandat Novalića naredne četiri godine, ipak je ovo bolje za građane koliko god to građani različito percipirali", kazao je Mašić.

U kontekstu reakcije direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića na odluku delegacije pet zemalja EU da polože cvijeće na groblje u Bratuncu na kojem su sahranjeni i vojnici Vojske RS-a Mašić je kazao da je ona opravdana.

"To je samo jedan u nizu političkih dilentatizama predstavnika međunarodne zajednice, potpuno su neinformisani. Ja ih nikada nisam vidio na šehidskom mezarju 'Kovači', nikoga od stranih predstavnika, pogotovo ne iz EU Delegacije. Zato kažem da bi oni trebali biti malo pripremljeniji i informisaniji. Ako su to ciljano uradili onda je to još gore. Teško im je priznati katastrofalnu grešku koju su napravili", rekao je Mašić.

U nastavku je govorio o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

"Moj stav je od početka bio jasan, da u Parlament FBiH bude upućena lista sa više kandidata. Problem je poslati ljude bliske politici u Ustavni sud jer ih u donošenju svojih odluka u velikoj mjeri to može opredijeliti", kazao je Mašić.

Dodao je da glasanje za Vukoju nije bio uslov predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da formira vlast sa Trojkom.

"Ja nisam ništa hinjski uradio. Sve moje kolege su znale moj stav. Ja ne mogu utjecati na ponašanje drugih, već samo na svoje", rekao je Mašić.

Govorio je i o nekada ranije najavljenom fiskalnom reformom u Federaciji BiH koja još uvijek nije provedena.

"Mi smo dobili određene informacije iz Vlade Federacije BiH da je završena procedura. Mi očekujemo nacrte tih zakona (uskoro). Loša je procjena napravljena u smislu praćenja prije svega Poreske uprave Federacije BiH vezano za online fiskalizaciju. Ovaj višak sredstava, odnosno manjak koji će biti smanjenjem stope doprinosa povećanjem minimalne plate se mora nadomjestiti s određene strane. Dobar dio tih sredstava se namjerava nadomjestiti putem online fiskalizacije", kazao je Mašić.

Govoreći o Južnoj interkonekciji i formiranju radne grupe koja radni na pronalasku rješenja Mašić je rekao da se stav SDP-a nije promijenio, niti će.

"Ne postoje nikakva mogućnost da pored funkcionalnog preduzeća (BH Gas) formiramo novo preduzeće, a ne želi javnosti reći koji su stvarni razlozi da se traži formiranje nove kompanija. Odgovorno tvrdim, ne dolazi u obzir niti će se formirati novo preduzeće. Samo gubimo vrijeme, kao i u smislu legitimnog predstavljanja, to neće ugledati svjetlo dana", rekao je Mašić.

O teškoj situaciji u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH Mašić je rekao da je po Dejtonskom sporazumu određeno da sve što je bilo dijelom Republike BiH prelazi u punom kapacitetu na Bosnu i Hercegovinu.

"Po slovu Dejtona to ne bi trebalo biti sporno. Uspostavljena je praksa nakon Dejtona da država aposlutno nije takve institucija nastavila direktno finansirati. Problemi su nastali kada je minister civilnih poslova BiH došao iz SNSD-a i smanjio sredstva i tražio od takvih institucija da apliciraju na projekte", rekao je Mašić.

Gostovanje Damira Mašića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.