"Nema alternative"
109

Damir Mašić: Za razliku od Čovića uopšte ne sumnjam u provodivost presude iz Strazbura

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić reagovao je danas na izjavu predsjednika HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića o presudi Evropskog suda za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine koju je podnio Slaven Kovačević.
Damir Mašić je kazao da ne sumnja u providnost presude za razliku od Čovića.

"Nema alternative osim pune i potpune implementacije i ove i svih ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Vrijeme je za suštinsko zalaganje za EU umjesto dosadašnjeg deklarativnog", poručio je Mašić.

Podsjetimo, Čović je ranije poručio kako legitimnost naroda ništa ne može poremetiti, jasno dajući doznanja šta misli o novoj presudi iz Strazbura.

"Odgovor je vrlo jednostavan: legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike", rekao je Čović danas u Mostaru.

On dodaje da BiH može biri organizovana na razne načine, ali po građanskom modelu ne.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.