Afera "Respiratori"
62

Danas nastavak suđenja Novaliću i drugima: Da li će se otvoriti ponuda "Kanada"?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Za danas u 9 sati zakazan je nastavak suđenja u predmetu "Novalić i drugi" pred Sudom BiH u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora koje je uvezla "Srebrena malina" za potrebe FUCZ-a, a Vlada FBiH izdvojila 10,5 miliona KM.
Posljednje ročište koje je održano prije pet dana je prekinuto tokom svjedočenja Bahre Džake, sekretarice federalnog premijera Fadila Novalića, a nakon što se odbrana požalila da im nisu dostavljeni dokazi koje je Tužilaštvo BiH predstavilo u tom trenutku.

Riječ je o Viber prepisci između premijera Novalića i njegove sekretarice Džake, a koja je preuzeta s njenog telefona.

Govorili su o navodnoj ponudi "Kanada", a tužilac Mirza Hukeljić je potvrdio da taj dokaz nije dostavljen odbrani, no da ima pravo koristiti ga s ciljem podsjećanja svjedokinje na događaje.

Ponuda "Kanada" je novi detalj u ovom predmetu.

Kako Klix.ba saznaje, radilo se o ponudi za nabavku 100 respiratora. Ipak, vlast u FBiH se nije odlučila za tu nabavku, a razlozi su za sada nepoznati. Da li je presudna bila cijena, vrsta respiratora ili rok isporuke, nije poznato.

U Viber prepisci Džaka šalje premijeru Novaliću: "Ponuda 'Kanada' je otišla jučer u koverti profesorici Izetbegović na KCUS i na njenom je stolu". Novalić odgovara: "OK", a sljedeća poruka u nizu je njena i glasi "Otišlo Fikretu, sve ok".

Pored Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Prije Džake pred Sudom BiH su svjedočili tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.